Aktualno

Pod istragom krediti JLH, Atlasu, Štroku…

Pod istragom krediti JLH, Atlasu, Štroku...

Koje su dubrovačke tvrtke i tvrtke od značaja za Dubrovnik završile na „crnoj listi“ CSI Hypo istražnog tima nakon višemjesečne istrage poslovanja Hypo Alpe Adria Banke u regiji?

Naime, kako za seebiz.eu piše novinar Domagoj Margetić, specijalni austrijski istražni tim službeno je potvrdio kako istražuju cijeli niz sumnjivih kredita koje je Hypo Grupa preko banaka kćeri dodjeljivala fizičkim i pravnim osobama na području Balkana, pa tako i Hrvatskoj, a na toj listi posebno bodu oči tvrtke koje djeluju na dubrovačkom području.

Od kredita dodjeljivanih preko Hypo Alpe Adria Bank International AG Klagenfurt, pod istragom su krediti dodjeljivani, između ostalih, i sljedećim pravnim i fizičkim osobama: za vrijeme Gorana Štroka Grupa Jadranski Luksuzni Hoteli podigli su 38,9 milijuna eura kredita, tvrtka Gorana Štroka registrirana u Zagrebu – Jadranski razvoj d.o.o. još dodatnih 1,5 milijuna eura, Dubrovnik Babin Kuk d.d. (24,1 milijuna eura), Naronaplast, danas u stečaju, sa stečajnim upraviteljem Perom Vićanom (3,1 milijun kuna), dubrovačka tvrtka za ugostiteljstvo, turizam i poslovanje nekretninama Mediteran Ulaganja d.o.o čiji je direktor Vasilije Medan (8,4 milijuna eura).

Na popisu sumnjivih kredita dodjeljivanih preko Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb u Hrvatskoj našao se tadašnji Štrokov Hotel Excelsior sa 5,6 milijuna eura, ali i sam Štrok koji se zadužio za 900 tisuća eura. Nadalje, od dubrovačkih tvrtki tu je i Petrokov Dubrovnik d.o.o. (600 tisuća eura) kao i Dubrovnik Babin Kuk (12,1 milijun kuna).

Na popisu sumnjivih kredita našli su se i pojedini krediti dodjeljivani preko tvrtke kćeri Hypo banke – Hypo Leasinga Hrvatska, kao što je na primjer Atlas d.d. s 1,4 milijuna kuna.

Podsjetimo, istraga je započela nakon što su 2007. godine revizijom austrijske središnje banke utvrđeni višemilijunski gubici te bankarske grupacije, kao rezultat kreditnih operacija ocijenjenih kao pranje novca. Zbog svega je Austrija na kraju bila prisiljena nacionalizirati ovu grupaciju te pokrenuti reviziju kredita.

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist