Aktualno

‘POD BALKONIMA’ Glumci se pripremaju za treću dramsku premijeru na Igrama

'POD BALKONIMA' Glumci se pripremaju za treću dramsku premijeru na Igrama

Nakon više od mjesec dana probi u Zagrebu, Festivalski dramski ansambl u Dubrovniku, u parku sveučilišnog kampusa, nastavlja s probama za treći premijerni dramski naslov 69. Igara – Pod balkonima Ranka Marinkovića u režiji Darija Harjačeka te u dramatizaciji i dramaturgiji Vedrane Klepice. Premijerna izvedba je 18. kolovoza.

Festivalski dramski ansambl čine Nikša Butijer, Marko Makovičić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Dado Ćosić, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Nataša Kopeč, Linda Begonja, Jelena Miholjević, Ema Pralas te Josip Brakus, Marin Klišmanić i Ivan Pašalić. Scenografkinja predstave je Vesna Režić, kostimografkinja Doris Kristić, glazbu potpisuje Nenad Sinkauz, a dizajn svjetla Elvis Butković dok je jezična savjetnica ansamblu Irma Kovačević.

Ranko Marinković za Dubrovnik je bio intimno i obiteljski vezan, a njegov utjecaj na hrvatsko kazalište, preko dramskih komada te niza godina poučavanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, neizmjeran je. Na dubrovačkom festivalu tek je jedna produkcija Marinkovićevih djela zaživjela – Glorija u režiji Georgija Para, a ova predstava na određeni je način ispravak tog previda. Nužni zajednički nazivnik Marinkovićevih pripovijetki iz zbirke Pod balkonima jest Mediteran i njegove gorko-slatke kombinacije, ironija koja prerasta u cinizam i izdvojeni pojedinac smaknut političkim burama i prirodnim jugom.

Predstavu režira istaknuti kazališni redatelj mlađe generacije Dario Harjaček, koji se 2011. godine festivalskoj publici predstavio produkcijom Kate Kapuralice. Upravo je njegova Kate, s maestralnom Jelenom Miholjević u naslovnoj ulozi razotkrila mitove Mediterana, ali i upozorila na ono što nas Marinković uči: bez obzira koliko skrivali kulturne simbole, najniži će zajednički nazivnik čovječanstva uvijek biti ljudski otpad.

Ulaznice za pet izvedbi ovog naslova od 18. do 22. kolovoza dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica  ili servisa Ulaznice.hr. Uz kupnju ulaznica online Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 posto popusta, a takva kupnja u iznosu od najmanje 500 kn donosi voucher koji omogućuje 30 posto popusta na festivalske suvenire. Ulaznice su dostupne i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati, gdje svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 posto za kupnju ulaznica.

Upite vezane za kupnju ulaznica i rezervacije zaprima Ured prodaje na e-mail adresu: sales@dubrovnik-festival.hr ili na telefonske brojeve 020/ 326 107 te 095 323 2050.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist