Natrag
20.2.2019 23:22

facebook

twitter

google

rss

dulist

Počinju konklave za izbor Pape

11.3.2013 @ 21:08 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

U Vatikanu danas počinju konklave za izbor novoga poglavara Katoličke crkve .

Ako sve bude teklo prema planu, trebale bi trajati najviše četiri dana, rekao je ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice Federiko Lombardi.

Izborom 266. pape završit će se burno razdoblje koje je počelo 11. prošlog mjeseca iznenadnim odreknućem Benedikta XVI. od papinske službe. Dvotrećinskom većinom 115 kardinala izabrat će nasljednika Benedikta XVI. Po drugi put i dvojica Hrvata ulaze u konklave – nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Proteklih tjedan dana, kardinali su razgovarali i pregovarali o profilu novog poglavara, smjeru kojim Crkva treba kročiti, vatikanskoj kuriji. O toj temi razgovorat će, nakon ulaska u konklave, i u salonima novog Doma ili za objedom. Pravilo je da svaki put za stol sjedaju s drugim suizbornicima – i kristaliziraju mišljenja.

U 16,30 kardinali će iz Apostolske palače krenuti u procesiji prema Sikstinskoj kapeli, i isto poslijepodne glasovat će samo jedanput. A zatim svaki dan po dva puta, prije podne i poslijepodne, dok se ne pojavi bijeli dim. Osobe koje će tijekom konklava biti na usluzi kardinalima,  prisegnule su na zavjet šutnje. Propisi o tajnosti konklava toliko su strogi da u četiri slučaja propisuju čak izopćenje iz Crkve bez ikakva postupka.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana