Hrvatska

Počinje škola za više od pola milijuna učenika

Počinje škola za više od pola milijuna učenika

Osnovne i srednje škole otvorit će svoja vrata u ponedjeljak, 8. rujna za više od pola milijuna učenika, među kojima je i više od 41 tisuće prvašića, što je nešto više nego prošle školske godine.

Tako će prvoga dana nove školske 2014./2015. godine u klupe sjesti oko 330 tisuća osnovaca, među kojima je prema privremenim podatcima o broju upisanih gotovo 41 i pol tisuća prvašića, što je nešto više nego prošle školske godine kada je, prema podatcima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta  u Hrvatskoj bilo 40.777 učenika prvih razreda osnovnih škola.

Drugoga ponedjeljka u rujnu nova školska godina počet će i za gotovo 45 tisuća učenika prvih razreda srednjih škola od kojih je, prema podatcima Uprave za odgoj i obrazovanje MZOS-a, čak 35.329 učenika ili njih 78,73 posto, ostvarilo pravo upisa u prvi program na listi prioriteta.

U drugi program na listi prioriteta upisalo se 4980 učenika (11,10 posto), a njih 1767, odnosno 1,75 posto, u treći program na listi prioriteta, 786 učenika (1,75 posto) u program kojim im je bio četvrti prioritet, 398 ili 0,89 posto u peti prioritet i 0,46 posto, odnosno 208 učenika, u program koji je im je bio tek šesti na listi prioriteta.

Nakon ljetnog upisnog roka u srednje škole ostalo je samo 1405 djece, odnosno 3,13 posto, koja nisu uspjela ostvariti pravo upisa ni u jedan od maksimalno šest programa koje su mogli staviti na svoju listu prioriteta.

Najveći interes budući srednjoškolci pokazali su za gimnazije i zanimanja iz sektora ekonomije, trgovine i poslovne administracije, elektrotehnike i računarstva te turizma i ugostiteljstva u koje je u ljetnom roku u prve razrede upisano 27.638 učenika, a najmanje za zanimanja u sektoru tekstila i kože.

Slobodnih mjesta za jesenski upis ostalo je u strukovnim programima, uglavnom u trogodišnjim programima te u privatnim školama.

Ni u novoj školskoj godini učenici neće dobiti ocjene na prvome polugodištu, najavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Izvor: index.hr

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist