Natrag
17.2.2019 13:30

facebook

twitter

google

rss

dulist

Počinje izdavanje pograničnih propusnica

24.4.2013 @ 10:46 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina sklopile su 2003. godine Sporazum o pograničnom prometu i suradnji.

Njime je, između ostalog, predviđeno izdavanje pograničnih propusnica koje državljanima ugovornih strana s prebivalištem u pograničnom području omogućavaju povlašteni prelazak državne granice preko graničnih prijelaza za pogranični promet.

Pograničnim područjem smatra se ono uz zajedničku državnu granicu u dubini od pet kilometara koje uključuje naselja u Republici Hrvatskoj i naselja u Bosni i Hercegovini.

– Obavještavamo građane sa područja Policijske uprave dubrovačko-neretvanske koji prebivaju u naseljima navedenima u priloga A Sporazuma da će podnošenje zahtjeva za izdavanje pograničnih propusnica, prema postojećem Sporazumu, započeti 6.svibnja 2013. godine u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj u Dubrovniku, Policijskim postajama Ston, Gruda u Cavtatu, Ploče i Metković. – ističu iz Policije.

Pogranične propusnice prema sada važećem Sporazumu izdavati će se do sklapanja novog, a najkasnije do 1.srpnja 2013.godine.

Napominju i kako je u interesu je spomenutih građana da ranije podnesu zahtjev za izdavanje pogranične propusnice koja će im vrijediti 5 godina od dana izdavanja i s kojom će moći preko graničnih prijelaza za pogranični promet ulaziti na pogranično područje Bosne i Hercegovine.

Cijena tih pograničnih propusnica je 60 kuna, a u postupku njihovog izdavanja se sukladno odredbama Zakona o upravnim pristojbama, ne plaća upravna pristojba.

Očekuje se da će pogranične propusnice po novom Sporazumu biti skuplje jer će one biti biometrijske isprave, a i zahtjev za njihovo izdavanje će hrvatski državljani morati podnositi kod nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini.

Sada važeći Sporazum objavljen je u Narodnim novinama – Međunarodni ugovori broj: 3/2005.  

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana