Zanimljivosti

Počinje Earth Run Hrvatska!

Počinje Earth Run Hrvatska!

Ekološkom akcijom čišćenja plaža na Mljetu započela je promocija ekološko-športske manifestacije Earth Run Europe 2013.

Ekološki aktivisti su na dan Uskrsa u nedjelju, 31. ožujka krenuli u akciju čišćenja obale, svjesni kako zagađenje plaža na Mljetu predstavlja ozbiljan problem te kako priroda ne zna za blagdane. Cilj je bio Lastovska plaža udaljena svega nekoliko kilometara od baze.

Na plaži su ih dočekale velike količine naplavljenog smeća. Nacionalni park Mljet je izložen stalnom zagađenju otpadom kojeg donose morske struje, te je upravo zbog toga toga odabran za mjesto prve trke. Naime, volonterskim čišćenjem plaža aktivisti žele široj javnosti naglasiti potrebu zaštite prirode i odgovornog odnosa prema okolišu u i izvan granica nacionalnih parkova.

Iako ga je za 48 sati očekivalo 12 sati bezprekidnog trčanja na 1. utrci Earth Run Hrvatska, Ivan Jelavić je dao svoj doprinos ovoj akciji.

Udruga Planet Zemlja, organizator ove akcije, poziva građane i lokalne udruge da se priključe akciji čišćenja plaža na Mljetu. Akcija čišćenja zajednički je projekt udruženih sila: planinarskih društava Naftaplin, Tesla-Eriksson  i Dinaridi te udruge Planet Zemlja. Akcija traje do 6. travnja, a nakon blagdana će se u nju uključiti i svi raspoloživi lokalni ljudski resursi – vatrogasci, zaposlenici nacionalnog parka, lokalne udruge…

U sklopu ove akcije održat će se i prva od osam dvanaestsatnih ultramaratonskih trka Earth Run Hrvatska. Udruga Planet Zemlja poziva sve na sudjelovanje u utrci u utorak, 2. travnja s početkom u 8 sati na Pristaništu. Cijelu trku će istrčati Ivan Jelavić, poznati hrvatski maratonac i dragovoljac Domovinskog rata.

Earth Run Hrvatska obuhvatit će osam trka u osam gradova, a svaka trka će biti posvećena jednom hrvatskom nacionalnom parku. Najmanje jedan trkač će trčati čitavu trku bez prekida, a povremeno će mu se priključivati djeca, sportaši i drugi građani.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist