Hrvatska

Počinje cijepljenje protiv gripe, nabavljeno 360 tisuća doza cjepiva

Cijepljenje

Cijepljenje protiv gripe započet će u srijedu, 6. studenog 2019. godine i to cjepivom koje se centraliziranim postupkom nabavlja i distribuira zdravstvenim ustanovama za cijepljenje osoba s povećanim rizikom od komplikacija, javljaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Na temelju iskazanih potreba naručeno je 360 tisuća doza cjepiva, što je gotovo 10 posto više nego lani.
Cjepivo je prvenstveno namijenjeno, a time i besplatno za osobe životne dobi 65 godina i starije,
štićenike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), ali ipacijente s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama. Također, cijepljenje je besplatno za odrasle i djecu s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.), kao i za djecu i adolescente (u dobi od 6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu). Iz Zavoda dalje navode da u slučaju da se osobe za koje je cijepljenje preporučljivo, ne mogu cijepiti zbog postojanja kontraindikacija, umjesto njih se pod istim uvjetima preporučuje cijepiti osobe iz njihove bliske okoline. Naravno, cijepljenje je preporučljivo i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstvenim radnicima te trudnicama.
Cijepljenje osoba koje pripadaju tim kategorijama provodi se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo.
-Tijekom studenog će se cijepiti isključivo osobe iz gore navedenih kategorija, za koje je cijepljenje besplatno. Krajem studenog ćemo na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost kasnijeg korištenja centralizirano nabavljenog cjepiva za cijepljenje uz naplatu osoba koje ne pripadaju ovim kategorijama. Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe, mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme – navode iz HZJZ-a.

Pročitajte još

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan državnosti

Dulist

OTVARAJU SE NOĆNI KLUBOVI Nije dozvoljen ples na podiju

Dulist

Videoserijal nadbiskupa Želimira Puljića o Ivanu Pavlu II, počasnom građaninu Grada Dubrovnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija