DuList IN

Počinje 3. Dubrovački zimski festival!

Počinje 3. Dubrovački zimski festival!

Povodom početka 3. Dubrovačkog zimskog festivala ispred Orlandova stupa, na Stradunu, gdje je i središnje mjesto Adventa u Dubrovniku, na konferenciji za novinare predstavljen je ovogodišnji festivalski program.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić najavio je otvorenje 3. Dubrovačkog zimskog festivala koje će se uz paljenje dekorativne blagdanske rasvjete i predstavljanje adventske ponude kućica, održati u subotu 19. studenoga 2016., nakon čega će uslijediti koncert Colonije ispred crkve sv. Vlaha. Uz gradonačelnika Vlahušića, na konferenciji za novinare govorili su i direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić, ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović i pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Vlaho Margaretić.

Od početka festivala do Božića na Stradunu će nastupiti Gustafi, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Prljavo kazalište, Jinx, Neno Belan i Fiumensi te Natali Dizdar. Osim velikih koncerata petkom, živa glazba između kućica najavljena je utorkom, četvrtkom i subotom, dok će za vrijeme Adventa u Dubrovniku, svake nedjelje klapa Kaše izvoditi program tradicionalnih dubrovačkih kolendi i napjeva. „Uspjeli smo ponovno napuniti prazne dubrovačke ulice i vratiti živost u povijesnu jezgru grada, ali i proširiti turističku ponudu kako bi se pružio zanimljiv program tijekom cijele godine“ – naglasio je Vlahušić.

„Dubrovnik živi 365 dana u godini“ potvrdila je direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić te najavila kako će svake subote za trajanja festivala Folklorni ansambl Linđo imati redovne i uvijek atraktivne nastupe na Stradunu. Posebno je naglasila organiziranje sada već tradicionalne slatke zabave „Torta party“ i Božićne bajke koji će zasigurno razveseliti najmlađe. Zabavna manifestacija „Torta Party“ dio je dubrovačkih božićnih programa s humanitarnom namjenom, a Božićna bajka nudi poseban blagdanski doživljaj za djecu, uz tisuću i pol poklona za mališane.

„Drago nam je što su Dubrovačke ljetne igre važan partner i na ovom Dubrovačkom zimskom festivalu koji broji više od 100 događanja u prvih mjesec i pol dana trajanja festivala“ kazala je ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović, te istaknula da je sigurna kako će građani i gosti grada, pored bogatog zabavnog, prepoznati i brojne kulturne programe koji će uslijediti te izdvojila izložbu jednog od najvažnijih slikara 20. stoljeća Francisa Bacona u Umjetničkoj galeriji, brojne predstave u teatru, koncerte Dubrovačkog simfonijskog orkestra s gostima solistima, ali i zanimljive i prigodne radionice koje su ustanove i udruge pripremile za sve uzraste. Ivana Medo Bogdanović također je pozvala sve sugrađane i goste da prate program Zimskog festivala u medijima i na društvenim mrežama te da svakako posjete festivalsku kućicu na početku Straduna i počaste se nekim od suvenira inspiriranima Zimskim festivalom.

„Ovogodišnji festival imat će atraktivnu blagdansku rasvjetu i ukrase, a novost u dekorativnom smislu je sakralni dio s anđelima i Betlehemom koji će se postaviti od Palače Sponza prema Dubrovačkoj katedrali, te note naše kolende u Ulici sv. Dominika. Iako je „Medo“ zaštitni ukras festivala, na radost dubrovačke dječice, ove godine predstavit ćemo i kućicu Ivice i Marice i to na dan otvorenja Dječjeg zimskog festivala Orlandino, 25. studenoga 2016. u Parku Luja Šoletića u Gružu uz sudjelovanje učenika OŠ Ivana Gundulića i OŠ Lapad s prigodnim blagdanskim programima“ – najavio je pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Vlaho Margaretić. Javni gradski prijevoznik Libertas od otvaranja festivala 19. studenoga do 8. siječnja, građane će prevoziti besplatno na svim autobusnim linijama prema povijesnoj jezgri grada. Prijevoz autobusima Libertasa bit će besplatan svakog dana u navedenom razdoblju od 17 sati do posljednjeg noćnog polaska na svim gradskim linijama koje voze od i prema povijesnoj jezgri Grada, a tome će biti pridružene i linije iz Slanog i Cavtata. „Posebna, „adventska linija“ Libertasa besplatno će voziti putnike svakodnevno na relaciji Autobusni kolodvor-Pile. Također, od početka Dubrovačkog zimskog festivala žuti, plavi i narančasti taksi vozit će po posebnoj tarifi kroz program lojalnosti za građane“, zaključio je Margaretić.
Posljednje pripreme su u tijeku, dubrovačka zimska čarolija može početi!

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist