Natrag
16.2.2019 00:48

facebook

twitter

google

rss

dulist

Početak godine s manje gostiju

4.3.2013 @ 17:25 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Početak ove godine pokazao je razmjerno mali broj turističkih dolazaka i noćenja, no sve je u skladu s  uobičajenim sezonskim kretanjima.

Državni zavod za statistiku navodi kako je ukupan broj turističkih dolazaka u siječnju iznosio 107 tisuća, od čega je 56,8 tisuća dolazaka domaćih, a 50, 4 tisuće stranih turista, prenosi Limun.hr.

Ukupan broj turističkih dolazaka niži je nego u siječnju 2012., za 10,4 posto, čemu je više pridonijelo smanjenje dolazaka stranih turista (za 12 posto), dok je broj dolazaka domaćih turista u odnosu na isto razdoblje lani smanjen za 8 posto.

Zabilježeno je 276 tisuća turističkih noćenja što je 11,1 posto manje nego u siječnju prošle godine. Domaći turisti u strukturi noćenja u siječnju su činili 52 posto. U strukturi noćenja stranih turista, prema zemlji prebivališta, dominirali su turisti iz susjednih zemalja (Italija 16,3 posto, Bosna i Hercegovina 10,1posto) te turisti iz Njemačke (9,6 posto) i Austrije (8,7 posto).

 S obzirom na gospodarsku situaciju i pad gospodarske aktivnosti na našim emitivnim tržištima ne iznenađuje smanjenje broja dolazaka i noćenja stranih turista.

Također, unatoč padu tijekom siječnja, u ovoj godini očekuje se nastavak blago pozitivnih stopa rasta noćenja turista.

Nominalni prihodi od turizma također bi trebali rasti (oko 3 posto) ali uz nižu godišnju stopu rasta u usporedbi s 2012. odražavajući činjenicu da se gosti ne odriču putovanja, ali racionaliziraju potrošnju.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana