Aktualno

Počeo volonterski projekt ’72 sata bez kompromisa’

Počeo volonterski projekt '72 sata bez kompromisa'

Međunarodni projekt „72 sata bez kompromisa” s volonterskim akcijama započeo je u petak, 18. listopada. Dio mladih volontera u prepoznatljivim zelenim majicama zajedno s voditeljima već danas pomaže onima kojima je pomoć potrebna, a ostali će sudjelovati u subotu i nedjelju u dvadesetak različitih akcija kojima će na razne načine svojim snagama učiniti našu sredinu boljim mjestom za život. Mladi su tako od jutra krenuli s pituravanjem prostorija zajedno s korisnicima Centra za rehabilitaciju „Josipovac”, osposobljavanjem Caritasove knjižnice, uređivanjem travnatih površina i mnogim drugim akcijama koje će kroz dan raditi.

Čar ovog projekta je u tome da mladi ne znaju unaprijed na kojoj akciji će volontirati nego to otkrivaju tek kad stignu na lice mjesta. Oko 250 prijavljenih mladih volontera ovoga vikenda će se, uz akcije pomoći drugima u svakodnevnom životu, baviti i kreativnim radom, izradom soka i kolača, posjetit će starije i bolesne, sudjelovati u radionicama različitog karaktera.

Uz Dubrovnik volonterski projekt „72 sata bez kompromisa” održava se ove godine u još 9 hrvatskih gradova i jednoj općini, a procjenjuje se da će ukupno sudjelovati oko četiri tisuće mladih. Ovaj volonterski projekt osmišljen je i pokrenut prije više od deset godina u Njemačkoj među nekoliko kreativnih mladih koji su htjeli smisliti učinkovit način na koji bi potaknuli svoje vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, nadasve onima na marginama društva, diskriminiranima, siromašnima, potrebitima. Projekt tako animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo, a cilj je okupiti mlade te im pokazati kako se zajedničkim snagama može na bolje promijeniti okruženje u kojem žive.

„I evo dok gledam korisnike rehabilitacijskog centra kako bojaju zidove svoga doma, volontere koji srčano prihvaćaju svaki osmijeh, svako pitanje, svaki pogled, razmišljam si što bi bilo da nisam danas stigao ovdje? Vjerojatno ne bi svijet stao, vjerojatno bi sunce isto sijalo, ali ne bih osjetio ovu radost davanja.. nas za njih, njih za nas. Energija, ljubav, zabava, mogu se opipati, pomirisati, zagrliti. Oni nama pružaju osmijeh, a mi njima sebe! Računica je perfektna!”, riječi su jednog od volontera današnje akcije.

Organizatori projekta u Dubrovniku su SKAC-a Dubrovnik, Vijeće za mlade i Caritas Dubrovačke biskupije. Projekt će biti zaključen misom u crkvi sv. Mihajla u Lapadu u nedjelju, 20. listopada u 18 sati nakon koje slijedi druženje mladih volontera.

Izvor: 72 sata bez kompromisa Dubrovnik

Pročitajte još

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist