Aktualno

Počeo Referendumski ustanak i u Dubrovniku

Počeo Referendumski ustanak i u Dubrovniku

Referendumski ustanak kojeg je za Republiku Hrvatsku pokrenuo Odbor birača jutros je počeo i u Dubrovniku. Riječ je o akciji prikupljanja potpisa za raspisivanje četiri referenduma: o poništenju pretvorbe i privatizacije,  zabrani rasprodaje imovine, prostora i prirodnih resursa,  članstva RH u EU,  zabrani prometa, proizvodnje i prodaje GMO-a.

Akciju organizira Odbor birača RH putem udruge Projekt.

– Drugi gradovi u Hrvatskoj su krenuli s prikupljanjem potpisa 13. veljače a mi smo u Dubrovniku čekali da sa prikupljanjem potpisa završi inicijativa Srđ je naš, koji su to jučer odradili vrlo uspješno i prikupili dovoljan broj potpisa za pokretanje referenduma. I mi se nadamo da ćemo ostvariti dovoljan broj potpisa na razini države, a potrebno nam je oko 380 tisuća potpisa. To neće biti lako, rok je kratak, samo 2 tjedna imamo da se prikupi toliki broj potpisa, odnosno 20 posto ukupno biračkog tijela RH. Zbog toga bih ja ovim putem pozvao sve građane Dubrovnika i okolice, od Župe, Konavala i Primorja da dođu i da daju svoj potpis. To je minuta posla, a to je u interesu svih građana Hrvatske. Jer se radi o četiri bitna pitanja – rekao je koordinator ove akcije Josip Matić obrazloživši sva četiri referendumska pitanja.

– Imamo 4 posebne knjige za prikupljanje potpisa, za četiri odvojena pitanja. Građani ne moraju dati potpis za svaki od tih pitanja nego za ono što oni smatraju potrebnim. Pitanja su vezana za ulazak Hrvatske u EU. Ako prođe, referendumsko pitanje bi glasilo: Jeste li za ili protiv ulaska Hrvatske u EU. Bitno pitanje je i poništenje pretvorbe i privatizacije. Prošlo je dosta godina od 90-ih, teško je ispraviti počinjenu štetu, ali jednostavno građani trebaju pokazati svoju volju i dati svoj glas da se nešto počne raditi po tom pitanju, jer su sve vlasti obećavale da će se sve nepravilnosti sankcionirati, no vidimo da nije baš puno učinjeno po tom pitanju. Treće pitanje bilo bi vezano za prikupljanje potpisa protiv rasprodaje prirodnih bogastava i kulturnih dobara RH. Treba sačuvati ono što su nam preci ostavili pogotovo vodna bogatstva, šume i ostalo a to ne bi trebalo prodavati ni pod koju cijenu. Zadnje pitanje vezano je za proizvodnju i prodaju GMO hrane. Hrvatska se treba bazirati na proizvodnji ekološke hrane i na ekološkom turizmu, a znanstvena istraživanja potvrđuju štetnosti GMO hrane, što stranke na vlasti znaju zanemarivati radi nekih većih korporacija – naglasio je Matić. Dodao je kako se nada i da ova inicijativa u Dubrovniku može ponoviti ono što je uspjela inicijativa Srđ je naš i skupiti oko 10 tisuća potpisa, posebno sada kada svoj potpis mogu dati i stanovnici Župe, Konavala i Primorja. 

– Po nekim brojkama, akcija se tek zahuktava,  skupljeno je oko 30-ak tisuća potpisa na razini države, a oko 120 tisuća potpisa ukupno za svako pitanje- istaknuo je pozvavši sve volontere koji su zainteresirane da im dođu pomoći u prikupljanju potpisa. Najavio je i  da će jedan od vikenda organizirati prikupljanje potpisa u Župi i Konavlima. 

Štandovi za prikupljanje potpisa postavljeni su na Pilama i na  Pošti Lapad.

 

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist