Natrag
20.3.2019 10:27

facebook

twitter

google

rss

dulist

Počeo Festival rane glazbe Dubrovnik

13.10.2013 @ 21:37 Ana Prohaska Kultura
17;17

Podijelite:

Festival rane glazbe Dubrovnik započeo je večeras u Crkvi svetoga Vlaha glagoljanjem i suvremenim obradama glagoljaških napjeva u izvedbi muškog vokalnog ansambla Cantores Maruli iz Splita.

Ovo pjevanje je tipično za hrvatski dio Jadrana i njegovog zaleđa i predstavlja jedinstveno blago.

Ovo je jedini festival ovakvog tipa u Hrvatskoj, i ove godine priprema zanimljiv, raznolik i značajan program. Festival rane glazbe Dubrovnik je tijekom 10 godina postojanja ugostio neke od najeminentnijih imena rane glazbe među kojima su Katarina Livljanić, Catherine Mackintosh, Renata Pokupić, Laurence Cummings, Christian Curnyn, Iestin Davis, Early Opera Company, Camerata Trajectina, Egidius Kwartet, Falsobordone i mnoge druge i proširio svoj program i na izvaneuropsku glazbu pa smo vidjeli koncerte klasične indijske glazbe.

Ova godina Festivala rane glazbe Dubrovnik posvećena je glazbi koja se u razdoblju srednjeg vijeka i renesanse slušala na istočnoj obali Jadrana.
Ponedjeljak 14. listopada posvećen je polifonim sakralnim skladbama iz doba renesanse, motetima, talijanskih i hrvatskih majstora. Ansambl Antiphonus iz Zagreba izvest će ih u Crkvi svetoga Vlaha.
Posljednji koncert je u srijedu 16. listopada u Narodnoj knjižnici. Dubrovački ansambl Plazarius izvest će srednjovjekovne plesove koji su bili poznati i tijekom kasnijih razdoblja te renesansne pjesme i plesove iz svih dijelova Europe, koji su bili popularni i na obalama Jadrana i u Dubrovačkoj Republici.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske a ove godine postao je članom Europske udruge festivala rane glazbe. Program Festivala osmišljava agencija u kulturi Illyria.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana