DuList IN

Počele Dešine radionice ususret Uskrsu

Počele Dešine radionice ususret Uskrsu

Prigodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, DEŠA – Dubrovnik svake godine organizira tradicionalne Uskrsne radionice pletenja pomica i penganja jaja u svojim prostorijama u Lazaretima.

Pomica ispletena od palminih listova specifičnost je dubrovačkog kraja, nosi se u crkvu na blagoslov na Palmanu neđeju ili Cvijetnicu. A članice Udruge DEŠA i polaznici radionice zabrinuti su zbog pošasti palmine pipe, i s pravom se pitaju hoće li dogodine uopće biti radionica i pomica? Stari Dubrovčani, kad je palma još bila rijetkost u našim krajevima, nisu nikad dirali u unutrašnjost, srce stabla jer bi se na taj način uništavalo. Upravo na Đešinim radionincama obnavlja se stari način pletenja samo od vanjskih listova, čime se stablo čuva od oštećenja.

-Ovo je jedna tradicija dubrovačkog kraja koju nastojimo održati pa se ove radionice održavaju već godinama. Dolaze nam i školarci i djeca iz vrtića, s vrtićkom djecom ipak ne radimo cijele pomice nego križiće i manje motive jer im je to za početak lakše – rekla nam je voditeljica ove radionice Vesna Pejović.

Prije nekoliko dana DEŠA je održala i radionicu na Mljetu na kojoj je odaziv bio odličan, pa im je čak i ponestalo materijala i palminih listova, pa su ih brali s palme koja im se našla u blizini.

Nadaju se iz Deše da ovo neće biti posljednja godina izrade pomica, već da će se problem s palminom pipom riješiti kako se dubrovačka tradicija ne bi prekinula.

Pročitajte još

ČETVERODNEVNI FESTIVAL KRAJEM TRAVNJA Što donosi prvi ‘Župski pjat’?

Dulist

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist