Aktualno

Počela kampanja za članstvo u EU

Počela kampanja za članstvo u EU

Konferencijom za novinare ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić započela je referendumska kampanja za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju održat će se 22. siječnja 2012. godine od 7 do 19 sati, a Državno izborno povjerenstvo zaduženo je za njegovu provedbu, registraciju birača izvan mjesta prebivališta i pružanje svih tehničkih informacija biračima.

Kako navode iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova kampanja za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji temeljit će se na 5 glavnih elementa:
Transparentnost i dostupnost svih službenih dokumenata u vezi s pregovorima i članstvom Hrvatske u Europskoj uniji na internetskim stranicama Ministarstva, koji obuhvaćaju svu dokumentaciju u svih 6 godina pregovora.

Uključenost komercijalnih internetskih portala, sa svojim raspravama i intervjuima, te poveznicama na internetske stranice Ministarstva.
Video-poruke hrvatskih političkih dužnosnika hrvatskim građanima, poljska poruka dobrodošlice i odgovor naših studenata, koje će se objavljivati na 4 nacionalne televizije, 17 lokalnih televizija, te u audio-verziji i na HR-mreži Hrvatskog radija i preko 80 lokalnih radijskih postaja. Elektronički mediji će u svojim programskim shemama također provoditi javne rasprave o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

Informativni materijali i brošure koji će biti distribuirani svim kućanstvima („Sve što ste htjeli znati o Europskoj uniji“ u preko 2 milijuna primjeraka), te knjižnicama, školama, sindikatima, županijama, sveučilištima i političkim strankama („Što donosi članstvo u Europskoj uniji“, u 14 000 primjeraka).
Info-telefon „Halo EU!“ (0800 622 622) gdje građani mogu dobiti odgovore na svoja pitanja.
Ministrica Pusić naglasila je da je osnovni cilj Ministarstva do datuma referenduma ponuditi sve relevantne i točne informacije o dosadašnjim pregovorima o članstvu u Europskoj uniji i što to konkretno znači za naše sugrađane kad postanemo zemlja članica.

Osnovna ideja cijele kampanje je pružiti javnosti sve informacije kako bi mogli na osnovi točnih podataka i činjenica mogli donijeti svoju konačnu odluku na referendumu.
U tom smislu Ministarstvo i Vlada žele uspostaviti otvoreni dijalog s građanima o svim temama u vezi s pristupom Europskoj uniji.
– Ova vlast spremna je otvoreno, kratko, jasno i precizno odgovarati na sva pitanja i dvojbe koje imaju naši građani i provesti iskreni i otvoreni dijalog sa svima koji su zainteresirani – naglasila je Vesna Pusić, pozvavši građane da izađu na referendum i donesu odluku za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist