Aktualno

Pobožnost trinaest utoraka sv. Antunu u Male braće od 19. ožujka

Pobožnost trinaest utoraka sv. Antunu, ta stara franjevačka pobožnost, počinje ove godine u prvom korizmenom tjednu.
U crkvi Male braće od 19. ožujka 2019. svakog utorka sve do blagdana svetog Antuna održavat će se pobožnost trinaest utoraka sv. Antunu, a moći svetog Antuna bit će izložene na oltaru sveca petnaest minuta prije pobožnosti.
Također, pobožnost križnog puta, čiji počeci se pripisuju sv. Franji Asiškom, u crkvi Male braće obavlja se petkom (od 22. ožujka) u 18,30 sati. U korizmene nedjelje ta pobožnost obavlja se u 16 sati, a poslije slijedi sv. misa bez homilije.
U crkvi Male braće, prema zapisu fra Urbana Talije (1859. – 1943.), obavlja se pobožnost trinaest utoraka prije blagdana sv. Antuna još od 1899. Tekst molitve ‘Pobožnost trinaest utornika Sv. Antuna’, koje je sabrao ovaj poznati dubrovački franjevac, tiskan je u malom molitveniku koji je izišao dva puta, 1901. i 1925.
Tu se opisuje i način obavljanja ove pobožnosti: ‘1. Ispovijediti se i pričestiti svakog utornika i, ako je moguće postiti, u ponediljenik prethodeći. 2. Pohoditi crkvu gdje je oltar sv. Antuna posvećen, tu slušati misu i učiniti koje drugo dobro djelo. 3. Trinaest utoraka valja slijediti tu pobožnost susljedno (susljedno govorimo, ali je ovaj uvjet samo potreban, ko hoće da dobije potpuno proštenje); ako je kogod prepriječen može ih prekinuti pa nastaviti dok ne navrši broj.’
Više je različitih molitava koje se kod ove pobožnosti molilo, ali svaka pobožnost trinaest utoraka do danas sadrži pjesmu ‘Ak čudesa tražiš’ (‘Si quaeris miracula’), koja „dubrovački glasi: ‘Ako tražiš čudišta, Smrt, prevara i jadi, Gjavo, guba prestaju, Bolni staju zdravi. Pada more i lanci, Uda, stvari propale. Prose pak i postižu, Mladi i sjedoglavi. Pogibelji prestaju, I potreba nestaje, To ko znade, nek kaže, Padova nek javi. Pada more i lanci…’

Fra Stipe Nosić/Foto: sv. Antun, minijatura, naslikao fra Paskal Vujčić

 

Pročitajte još

UGOSTITELJI VLADI ‘Pred kolapsom smo, hitno morate odobriti kvotu za dodatnih 5000 radnika’

Dulist

JESMO LI SPREMNI ZA EURO? Vujčić: ‘Hrvatski sustav banaka je iznad prosjeka eurozone’

Dulist.hr

PROVJERILI SMO Dubrovnik ima više od 27 tisuća vozila

Andrea Falkoni Račić