Kultura

Pobjednik Pule “Obrana i zaštita“ na Igrama

Pobjednik Pule “Obrana i zaštita“ na Igrama

„Obrana i zaštita” redatelja Boba Jelčića sa sedam Zlatnih Arena u glavnoj sekciji Nacionalnog programa apsolutni je pobjednik 60. Festivala igranog filma u Puli, a u sklopu filmskog programa Dubrovačkih ljetnih igara bit će prikazan u ponedjeljak, 29. srpnja u 21:30 sati u ljetnom kinu Jadran.

Ulaz je slobodan, a projekciji će prisustvovati i sam redatelj.

Žiri u Puli je „Obrani i zaštiti”, debitantskom dugometražnom igranom filmu Boba Jelčića, dodijelio čak sedam nagrada – Zlatnu Arenu za scenografiju, za kameru, Bogdanu Dikliću za najbolju glavnu mušku ulogu, Nadi Đurevskoj za najbolju glavnu žensku ulogu, za scenarij, za režiju te Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film.

„Obrana i zaštita“ je uvjerljiva priča o svakodnevnom životu podijeljenog Mostara i priča o čovjeku koji je, kada se njegova zemlja raspala, izgubio sve što ga određuje. Kada mu umre stari prijatelj Đulaga, Slavko se osjeća dužnim otići na pogreb. Ali u njegovom rodnom gradu Mostaru ta jednostavna društvena obaveza može mu prouzročiti probleme sa susjedima ili čak s mjesnim političkim moćnicima. No, ako ne ode, njegova žena će ga smatrati kukavicom, ožalošćena obitelj mu nikada neće oprostiti, a Slavko neće moći oprostiti sam sebi. 

U sekciji manjinskih koprodukcija apsolutni pobjednik je film redatelja Srđana Golubovića „Krugovi”, hrvatsko, njemačko, francusko, slovenska drama koja prati tri paralelne priče koje se odvijaju u Beogradu, Njemačkoj i Trebinju. Likovi su, kao svjedoci događaja iz prošlosti, motivirani da donose odluke koje će im promijeniti živote, a film postavlja pitanje je li herojsko djelo uzaludna žrtva ili, kao kamen bačen na površinu vode, proizvodi krugove koji se šire kroz vrijeme i prostor potičući nas da činimo nova dobra djela. „Krugovi“ su na programu Igara u utorak, 30. srpnja u 21:30 sati u ljetnom kinu Jadran.
Filmski program 64. Dubrovačkih ljetnih igara ostvaren je u suradnji s Kinematografima Dubrovnik i pod pokroviteljstvom Croatia osiguranja.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist