Aktualno

Po zahtjev za legalizaciju na svakih 6 stanovnika

Po zahtjev za legalizaciju na svakih 6 stanovnika

Prof. vr. Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a ( Blok Umirovljenici Zajedno) poslao je priopćenje, koje prenosimo u cijelosti, a tiče se 700 tisuća predanih zahtjeva za legalizaciju.

'Vjerojatno na cijeloj planeti nema države u kojoj po glavi stanovnika postoji toliki broj nezakonitih građevina kao što je to u Hrvatskoj. Brojka od preko 700 tisuća zahtjeva za legalizaciju jest brojka koja po svom zastrašujućem obimu i značenju nadilazi sve do sada viđeno u Hrvatskoj. Bilo bi sada zanimljivo pogledati i koliko je u Hrvatskoj u isto vrijeme izvedeno građevinskih zahvata koje svrstavamo u kategoriju legalnih jer po ovolikom broj zahtjeva gotovo da bi mogli zaključiti kako je nezakonite gradnje bilo više.

Normalan čovjek ne može a da se ne zapita kako je moguće da je u nekoliko desetljeća niklo toliko nezakonitih građevina a da službe kojima je to bio posao spriječiti gotovo ništa nisu poduzimale. Također bi bilo zanimljivo znati koliko od ovih zahtjeva se odnosi na razne gradnje ili dogradnje poput, stepeništa, balkona, zida, garaže i slično, a koliko u ovih 750 tisuća zahtjeva ima objekata za stanovanje odnosno kuća ili zgrada sa stanovima. Posebno je zanimljivo saznati odgovor i na pitanja koliko je objekata izgrađeno u zaštićenom području kao što su pakovi prirode ili sl, te posebno koliko od svih tih objekata služi graditeljima kao jedino mjesto stanovanja, a koliko u navedenoj brojci ima velebnih zdanja obloženih „mramorom“.

Hrvatska dakako mora između ostalog srediti i kaotično stanje u prostoru, no bojim se da će ovakvo sređivanje stanja proizvesti samo još veći kaos budući ovom legalizacijom ni na koji način ne otklanjamo uzroke koji su ovakvo stanje proizveli. Ako je dakle kroz nekoliko prethodnih desetljeća usprkos svim zakonskim okvirima i dakako onima koji ga provode niklo 750 tisuća nezakonitih građevina, onda je potpuno jasno da bez radikalnog mijenjanja sustava kontrole i sprečavanja odnosno sankcioniranja divlje gradnje od ove legalizacije u tom smislu neće biti ništa do li još jednog znaka za nastavak „tradicije“. Dakle cijeli ovaj posao oko legalizacije kao i sprečavanja nove nezakonite gradnje će raditi upravo oni „isti“ ljudi koji su je svojim „radom“ desetljećima i omogućavali, a da za to gotovo nitko od njih nije sankcioniran. Ne treba biti previše pametan za zaključiti kakav će sveukupni rezultat navedenog rada biti za desetak godina, jer ne zaboravimo, slična se stvar odnosno legalizacija već jednom odigrala ne tako davne 1968. godine, a sada vidimo i rezultate.
 
 
 
Jedna od nepravdi koja će ovom legalizacijom biti učinjena je ona da će se praktično izjednačiti svi bespravni graditelji, dakle i onaj koji je dogradio stepenište ili garažu na građevinskoj čestici što je u najgorem slučaju prekršaj, oni kojima je mukom sagrađeni i po pravilu nedovršeni objekt jedina nekretnina za stanovanje sa onima koji su uz „zaštitu“ raznih struktura i  moćnika na očigled svih gradili velike zgrade ili velebne vile u npr. zaštićenom parku prirode što po Zakonu RH predstavlja kazneno djelo. Paradoks je naime i u činjenici da se istovremeno može legalizirati bespravno sagrađeni objekt i voditi kazneni postupak protiv graditelja. Ima li tako nešto igdje drugdje u svijetu???
Ono što nekako u tišini prolazi je činjenica da su već mnoge JLS kako bi legalizacijom obuhvatili što više bespravnih objekata već krenule u proceduru izmjena svojih prostornih planova. Upravo te izmjene Prostornih planova otvaraju ogroman prostor za nove manipulacije, jer ne zaboravimo, cilj izmjena planova je obuhvatiti što više bespravnih objekata, a to odmah znači i u do jučer zabranjenoj zoni dopustiti legalnu gradnju… i tako malo po malo do same „plaže“, „obale rijeke“ i vrha „Medvednice“.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist