Hrvatska

Po visini plaće, Hrvatska je treća u regiji!

Prema visini prosječne plaće Hrvatska je s 693 eura na trećem mjestu u regiji. Najviša neto prosječna plaća je u Češkoj (804 eura), u BiH je 25 posto niža je od one u Hrvatskoj (520 eura), dok je u Mađarskoj niža 28 posto.

Najnižu prosječnu plaću u regiji ima Srbija: ona je 46% niža od one u Hrvatskoj i iznosi 373 eura. U drugom kvartalu prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5268 kn, što je 2% manje nego u prethodnom. U odnosu na isto lanjsko razdoblje nije se mijenjala. Osim kategorije top menadžmenta, koja ima u prosjeku 96% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (75% više od prosjeka), telekomunikacija (35%), ljudskih potencijala (33%) te informacijskih tehnologija (28%), prenosi Poslovni.

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (42%) te u tekstilnoj i kožnoj industriji (43%). Osobe sa završenim fakultetom imaju 51% višu plaću u odnosu na one sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 20% višu plaću od prosječne. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 105 posto u odnosu na srednju stručnu spremu. Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su 11 posto od prosjeka i iznose u prosjeku 5945 kuna. U onima u pretežno domaćem vlasništvu su najniže i iznose 8% manje od prosjeka, 4937 kuna. Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu 4% je viša od prosjeka i iznosi 5.590 kuna. Najniže plaće zabilježene su opet u Virovitičko-podravskoj županiji, 19% ispod prosjeka. Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu, 14% iznad prosjeka – 5997 kuna.

Pročitajte još

IZBORI ZA ČETIRI MJESECA Škoro bi postao predsjednik ako u drugi krug ide s Milanovićem

Dulist

Koje promjene donosi nova školska godina?

Dulist

‘PAO’ DNEVNI REKORD Evo kad je fiskalizirano 890 milijuna kuna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija