Hrvatska

Po visini plaće, Hrvatska je treća u regiji!

Po visini plaće, Hrvatska je treća u regiji!

Prema visini prosječne plaće Hrvatska je s 693 eura na trećem mjestu u regiji. Najviša neto prosječna plaća je u Češkoj (804 eura), u BiH je 25 posto niža je od one u Hrvatskoj (520 eura), dok je u Mađarskoj niža 28 posto.

Najnižu prosječnu plaću u regiji ima Srbija: ona je 46% niža od one u Hrvatskoj i iznosi 373 eura. U drugom kvartalu prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5268 kn, što je 2% manje nego u prethodnom. U odnosu na isto lanjsko razdoblje nije se mijenjala. Osim kategorije top menadžmenta, koja ima u prosjeku 96% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (75% više od prosjeka), telekomunikacija (35%), ljudskih potencijala (33%) te informacijskih tehnologija (28%), prenosi Poslovni.

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (42%) te u tekstilnoj i kožnoj industriji (43%). Osobe sa završenim fakultetom imaju 51% višu plaću u odnosu na one sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 20% višu plaću od prosječne. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 105 posto u odnosu na srednju stručnu spremu. Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su 11 posto od prosjeka i iznose u prosjeku 5945 kuna. U onima u pretežno domaćem vlasništvu su najniže i iznose 8% manje od prosjeka, 4937 kuna. Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu 4% je viša od prosjeka i iznosi 5.590 kuna. Najniže plaće zabilježene su opet u Virovitičko-podravskoj županiji, 19% ispod prosjeka. Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu, 14% iznad prosjeka – 5997 kuna.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist