Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Prepoznatljiva dubrovačka ograda poviše Banja

Zaštitna ograda ukrašena ‘dubro­vačkim suncem’ postavljena je poviše plaže Banje, u Ulici Frana Supila. Dotrajala zaštitna ograda je uklonjena, a nova je postavljena u dužini od oko 50 metara. Ukupna vrijednost radova iznosi 285 tisuća kuna. Riječ je o kova­noj ogradi s motivom suncokreta, koju je izvorno dizajnirao poznati bečki arhitekt i planer Otto Wagner za potrebe gradske željeznice u Beču. Ograda uskoro postaje i prepoznatlji­vim urbanim detaljem Dubrovnika kada je postavljena na predjelu Boni­nova za potrebe uvođenja tramvajskog prometa 1910., odnosno 1911. godine.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Uređuju se plaže i kupališta na gradskom području

Grad Dubrovnik je započeo aktivnosti na održa­vanju i sanaciji javnih plaža i kupališta. Uz asistenciju broda, najprije su pokrenuti radovi na kupalištima Belvedere, Porporela, Šulić, Danče, Bellevue te na pla­žama u Mokošici. Plan uređenja obuhvatit će više od 25 plaža na gradskom, prigradskom području i Elafi­tima, a uključit će poravnavanje postojećih i nasipanje novih žala te prema potrebi sanaciju različitih ošteće­nja na ogradama, rukohvatima, betonskim platoima i stazama ili skalinima na samim kupalištima i pristu­pima moru. Prihvaćeni su svi izvedivi zahtjevi za ure­đenjem kupališta koje su uputili gradski kotarevi i mje­sni odbori, a za ovu namjenu u gradskom proračunu osigurano je 2,5 milijuna kuna.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Grad Dubrovnik u dvije godine osigurao 85 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je u četvrtak na panelu u sklopu konferencije ‘EUprojekti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji’ organiziranoj povodom Dana Europe i Europskog tjedna te ‘Dana otvorenih vrata EUprojekata u Dubro­vačko-neretvanskoj županiji’.
Podsjetio je kako Grad Dubrovnik do 2017. nije koristio bespovratna sredstva. Naveo je i dio od brojnih projekata koje Grad provodi zahvaljujući pribavlje­nim EUsredstvima, poput nabavke 11 novih autobusa za javni gradski prije­voz, koji će se financirati iz europskih fondova, te najavio kako se već sada obavljaju pripreme za iduće razdoblje, kada je u planu dovesti u Dubrovnik prve autobuse na struju koji će biti 100% financirani iz europskih fondova.
‘Pred nama su brojni izazovi, ali danas znamo da je odluka od prije dvije godine da osnujemo Upravni odjel za europske fondove i međuna­rodnu suradnju, bila itekako oprav­dana. Činjenica je da smo u ovom kratkom razdoblju povukli 85 milijuna kuna, a ja garantiram da ćemo do kraja mandata doći do 700 milijuna kuna. Naši sugrađani će to sigurno osjetiti i vidjeti na brojnim projektima’ rekao je gradonačelnik Franković.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Bespovratna EU sredstva za Wi-Fi na javnim prostorima

Sukladno rezultatima drugog poziva Europ­ske komisije na prijave za inicijativu WiFi4EU, Grad Dubrovnik je dobio bespovratna sredstva za instalira­nje bežičnog interneta na javnim prostorima. Riječ je o iznosu od 15.000 eura za troškove ugradnje Wi-Fi pristupnih točaka na javnim mjestima, npr. u gradskim vijećnicama, javnim knjižni­cama, muzejima, javnim parkovima i trgovima.
Besplatni Wi-Fi instalirat će se na nekoj od javnih površina na području Grada, gdje će benefit imati i gra­đani i gosti, a konačna odluka o lokaciji donijet će se u narednih mjesec dana kada bi trebala biti obavljena i instalacija. Vaučeri koje u okviru inicijative financira Europska komisija dodijelit će se kao potpora za insta­liranje pristupnih točaka u središtima javnog života.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja (22. svibnja 2019.)

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist