Aktualno

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Testira se prvi niskopodni zglobni autobus za prijevoz gostiju s kruzera

Grad Dubrovnik i Libertas Dubrovnik d.o.o. provode testiranje prvog niskopodnog zglobnog autobusa za javni prijevoz putnika, tzv. harmonike. Riječ je o vozilu kapaciteta 120 putnika koje je Libertasu za potrebe testne vožnje ustupljeno od društva Promet d.o.o. Split. Namjera gradske uprave jest ukidanje dolaska tzv. shuttle turističkih autobusa na Pile i preuzimanje prijevoza gostiju s kruzera na relaciji Luka Gruž – Pile s dva niskopodna autobusa koje Libertas namjerava nabaviti, a čime bi se značajno smanjile gužve. Van te namjene, autobusi bi se koristili i za potrebe javnog gradskog prijevoza te bi uvelike rasteretili najopterećenije linije, posebno one koje prometuju na relacijama Mokošica-Pile i Babin Kuk – Pile.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Prvi radovi na Lapadskoj obali krajem godine

Grad Dubrovnik kao investitor ishodio je prvu građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale. Slijedi natječaj za izvođača radova, koji bi, prema sadašnjim planovima, trebali započeti do kraja godine. Uz rekonstrukciju i proširenje ceste, projekt obuhvaća i rješenje odvodnje, pročišćavanje oborinskih voda te elektroenergetski sustav s javnom rasvjetom i telekomunikacijskom mrežom. Cijelom dužinom prometnice s lijeve strane predviđen je nogostup, dok je desnom stranom prometnice predviđen zeleni pojas i šetnica te urbano opremanje, s uzdužnim i kosim parking prostorima na određenim dijelovima. Riječ je o jednom od najznačajnijih infrastrukturnih projekta Grada Dubrovnika u ovom desetljeću, nakon čije realizacije će se riješiti gorući problem prometnih gužvi te uspostaviti nova regulacija prometa iz smjera Lapada, s obzirom da projekt u konačnici predviđa dvosmjernu cestu Lapadskom obalom.

Investicija se u prvoj fazi procjenjuje na oko 40 milijuna kuna i obuhvaća prostor od lučice Batala do Ekonomskog fakulteta. U postupku je i ishođenje druge građevinske dozvole za nastavak Lapadske obale, do raskrižja kod benzinske crpke, a ukupna dužina novo projektirane prometnice iznosi oko 840 metara. Grad Dubrovnik planira dio radova sufinancirati bespovratnim EU sredstvima

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Potpisan ugovor za energetsku obnovu OŠ Marina Držića

Nastavlja se ciklus obnove pedagoških ustanova na području Grada Dubrovnika pa je tako gradonačelnik Mato Franković potpisao i četvrti ugovor za energetsku obnovu ove godine, ovaj put za obnovu Osnovne škole Marina Držića. Investicija je vrijedna 606.250,79 kuna (uključujući Pdv), a sufinancira se bespovratnim sredstvima eu fondova u iznosu od 42%. U ime zajednice ponuditelja ugovor o izvođenju radova potpisao je Miho Klečak. U zgradi oŠ Marina Držića od 5. do 8. razreda zamijenit će se i izolirati dotrajali krov zgrade, vanjski zidovi te će se ugraditi solarni sustav za pripremu potrošne tople vode. Projektom je predviđena i ugradnja sustava za daljinsko očitanje potrošnje energenata i uvođenje novog naplatnog mjernog mjesta. Završetkom radova i ova škola će iz energetskog razreda C prijeći u razred B, a ukupna ostvarena ušteda za grijanje objekta će iznositi 50,42%.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist