AktualnoUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

POTPISAN UGOVOR ZA RAZVOJ INFRASTRUKTURE Dubrovniku ultra brzi optički internet

Projektom ‘Razvoj infrastruk­ture širokopojasnog pristupa na području Dubrovnika’ stanovnicima Dubrovnika osigurat će se brži, kva­litetniji i sigurniji Internet. Naime, za 85 % gradskog područja omogućit će se brzina interneta od 100 megabita po sekundi i više, a za preostalih 15 % ta će brzina iznositi oko 40 mbps. U usporedbi s trenutačnom prosječnom situacijom na dubrovačkom području, a koja iznosi 20 do 30 mbps, radi se o značajnom unapređenju.
HTTelekom izabran je natječajem za partnera po investicijskom modelu A, te će biti odgovoran za projektiranje, izgradnju i upravljanje mrežom. Uku­pna vrijednost projekta je 93 milijuna kuna, ali Grad Dubrovnik ne sudjeluje u troškovima s vlastitim sredstvima. Partner HTTelekom financira prihvat­ljive investicijske troškove s 57 milijuna kuna, dok se ostali iznos od 36 milijuna kuna financira iz bespovratnih sred­stava Europskog fonda za regionalni razvoj. Grad Dubrovnik je u postupku pred-odabira izabran kao jedan od 16 gradova/općina (od 71 prijavljenih) za dostavu prijave za dodjelu bespovrat­nih sredstava.
Ugovor za projekt potpisali su 3. veljače gradonačelnik Mato Franković i direktor Odjela za razvoj i implemen­taciju EUBB programa u HT-u Milan Meden. Grad Dubrovnik je nositelj projekta, a partneri su općine Konavle, Župa Dubrovačka i Dubrovačko pri­morje. Očekivano trajanje projekta je do 31. prosinca 2023. do kada se oče­kuje izgradnja i stavljanje u operativno stanje širokopojasne mreže.PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

DUBROVNIK NE POSTAJE 5G GRAD
Projekt je značajan i zato što se neće koristiti bazne stanice nego svje­tlovodni, optički kablovi (a ne 4G ili 5G mreža). Optički kabeli su izoli­rani i ukopani u zemlju te nemaju utjecaj na zdravlje ljudi, a osigurat će širokopojasni Internet za oko 12.200 potencijalnih korisnika, najviše za privatna kućanstva, potom privatne poduzetnike te za javna poduzeća.

TRI NOVA PARKIRALIŠTA Napreduje izgradnja 200 parkirališnih mjesta u Mokošici
U Novoj Mokošici aktivna su gra­dilišta čak tri parkirališta s ukupno 200 novih parkirališnih mjesta, a njihove vizure već su vidljive. Prvo od njih par­kiralište je kapaciteta 72 mjesta smje­šteno južno od zgrada HRVI, odnosno sjeverno od OŠMokošica. Ovaj projekt obuhvaća i rekonstrukciju ‘T’ križanja ceste Ulice Marina Kneževića s uli­com Od izvora u kružni tok s četiri pri­voza. Dok radovi na platou parkirališta napreduju, u idućih 15 dana očekuje se i početak izgradnje kružnog toka kao pristupa budućem parkiralištu i zgra­dama HRVI.
Radovi na novom parkiralištu u Ulici Marina Kneževića započeli u listopadu. Ukupno će raspolagati sa 59 parkirališ­nih mjesta od čega su tri mjesta predvi­đena za osobe smanjene pokretljivosti. U sklopu investicija u prometnu infra­strukturu, krajem studenog započeli su i radovi na projektu 66 potpuno novih parkirališnih mjesta na dijelu između ulica Marina Kneževića i Između dolaca.

Ukupna vrijednost investicija u javna parkirališta Mokošice prelazi 10 milijuna kuna. U sklopu ulaga­nja u prometnu infrastrukturu u najvećem prigrad­skom naselju, dodatnih 1.1 milijun kuna osigurano je u ovogodišnjem Proračunu za spojnu cestu Tama­rić, a u Ulici Bartola Kašića predviđena je garaža s 206 parkirališnih mjesta za koju je izrađeno idejno rješenje.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 12. veljače 2020.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist