GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Otvorena pedijatrijska ambulanta u Mokošici – uskoro i logoped

Nova pedijatrijska ambulanta u Mokošici, na adresi Vinogradarska ulica 16, u petak je otvorila vrata malim pacijentima. Početak rada simbolično je označio gradonačelnik Mato Franković predajom ključeva doktorici Miljenki Crnčić Orlić. Iako nije nadležan za zdravstvo Grad Dubrovnik je za ovu svrhu iz proračuna uložio više od dva milijuna kuna, kako bi stanovnici Mokošice i Rijeke dubrovačke dobili prijeko potrebnu zdravstvenu skrb za najmlađe. Osim ustupanja prostora površine 150 kvadratnih metara, financirana je izrada projekta, adaptacija, stan i opremanje stana za pedijatricu, kao i plaća za doktoricu i medicinsku sestru za prvu godinu rada. Opremu za ambulantu financirala je zaklada Blaga djela. Gradonačelnik Franković istaknuo je važnost ambulante za sve stanovnike Mokošice te zahvalio ravnatelju Doma zdravlja Dubrovnik na suradnji. Najavio je i kako će se uskoro raspisati javni natječaj za angažman logopeda, čija je ordinacija opremljena i spremna za rad. Ukupni prostor je podijeljen na dvije funkcionalno povezane cjeline: ordinaciju logopeda s ulazom i čekaonicom te ambulantu s ordinacijom pedijatra, uredom medicinske sestre, te odvojenim ulazima za zdravu i bolesnu djecu. Ambulanta je opremljena odgovarajućim sanitarijama za osoblje i pacijente, sanitarnim čvorom za osobe s invaliditetom, servisnim prostorijama i prostorijama za osoblje. Uređen je ulazni plato i omogućen pješački pristup osobama s poteškoćama u kretanju.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Viši standard zdravstvene skrbi za sve građane

Iako nije izravno institucionalno nadležan za područje zdravstvene skrbi, Grad Dubrovnik je trajno opredijeljen prema osiguranju najbolje moguće zdravstvene skrbi za svoje građane. Uz posljednju investiciju u pedijatrijsku ambulantu, iz gradskog proračuna u mandatu ove gradske uprave financirani su brojni projekti Opće bolnice Dubrovnik, ali i Zavoda za hitnu medicinu, Doma zdravlja i Crvenog križa, u ukupnom iznosu od gotovo 10 milijuna kuna. Dodatno, zbog problematike stanovanja u Gradu, dva gradska stana ustupljeni su bolnici bez naknade. S Općom bolnicom Grad surađuje na projektu izgradnje i opremanja senzoričkog parka i rehabilitacijskog bazena, dok se jedna od posljednjih novčanih donacija prema bolnici odnosi na 2,1 milijun kuna vrijednu obnovu bolničkog informatičkog sustava. Prošle godine je donacijom 1,3 milijuna kuna gradske ju Rezervat Lokrum te drugih donatora nabavljen novi, suvremeni digitalni mamograf. Nakon što je Hzzo odustao od financiranje hitne pomoći na Elafitima, Grad Dubrovnik je preuzeo ovu obvezu za koju je u dvije godine izdvojeno 840 tisuća kuna.

Grad Dubrovnik u potpunosti financira i fizioterapeuta u Općoj bolnici Dubrovnik za djecu s poteškoćama u razvoju, za što se iz proračuna izdvaja 180 tisuća kuna. Osim potreba bolnice, za Hitnu medicinsku pomoć Dubrovnik i Dom zdravlja nabavljena su specijalizirana vozila, za što je ukupno izdvojeno preko 700 tisuća kuna. Za potrebe Doma zdravlja Grad Dubrovnik je nabavio tri analizatora krvi za djecu. Već niz godina Grad Dubrovnik financira i ljetnu ambulantu u povijesnoj jezgri i ambulantu na otoku Koločepu, za što na godišnjoj razini osigurava više od pola milijuna kuna. Sufinanciranjem u iznosu od preko milijun kuna godišnje Grad Dubrovnik omogućuje i provedbu projekta – ‘Crveni križ u Gradu’, a koji sugrađanima i posjetiteljima tijekom ljeta pruža potrebnu prvu pomoć na više lokacija po gradu.

U Proračunu za 2020. planirana su brojna davanja za kvalitetniju zdravstvenu skrb pa je tako 5 milijuna kuna rezervirano za donacije Općoj bolnici Dubrovnik. Uključuje to sredstva u nabavku medicinske opreme, za uređenje vi. kata zgrade Opće bolnice, za rekonstrukciju bazena za potrebne rehabilitacije djece s teškoćama u razvoju te za projekt senzoričkog parka. Također, Grad Dubrovnik radi na ostvarenju zdravstvenog nadstandarda u vidu otvorenja hitne zubne ambulante, a koja bi radila nedjeljom i blagdanima.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 22. siječnja 2020.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist