Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Provodi se Odluka o bankomatima, pripremaju se rješenja o uklanjaju

Grad Dubrovnik postao je prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata koji su prekomjernim brojem počeli narušavati izgled UNESCO-ove spo­meničke baštine. Naime, nastavno na Izmjene i dopune Odluke o komunal­nom redu kojima je propisana zabrana postavljanja bankomata i drugih ure­đaja u otvore na zgradama u povije­snoj jezgri na teren su izašli komunalni redari. Posebno formirana skupina redara provela je izvid na terenu kojom prilikom je utvrđeno da se unutar stare gradske jezgre nalazi 41 bankomat, od kojih 9 imaju valjano odobrenje kon­zervatora. Utvrđeni su svi vlasnici preostalih 32 bankomata, a u tijeku je pokretanje upravnih postupaka pro­tiv vlasnika/korisnika prostora te će za svaki bankomat donijeti Rješenje o uklanjaju u roku od 30 dana, ukoliko ne ishoduju suglasnost Konzervator­skog odjela. Ako vlasnici/korisnici pro­stora ne postupe po Rješenju izreći će im se novčane kazne, a istovremeno se pokreće i prekršajni postupak na način da će se prekršiteljima svakod­nevno izricati prekršajni nalozi sve dok ne postupe prema Odluci.

Novi dom umirovljenika smjestit će 200 stalnih i 75 korisnika na dnevnom boravku

Predstavljen je idejni projekt budućeg Doma za starije i nemoćne koji će se graditi na lokaciji u neposred­noj blizini Opće bolnice. Posebnost ovog doma, između ostalog, je i ta što uz stalne ima predviđene i kapacitete za dnevne korisnike.

–Uskoro počinje izgradnja prvog doma umirovljenika u Dubrovniku nakon dugo godina, a to je dom u Gružu koji je manjeg kapaci­teta, dok se ovdje radi o domu znatno većeg kapaciteta, za oko 200 osoba na stalnom i oko 75 osoba na dnevnom smještaju. Riječ je o jednom od kapi­talnih projekata ove gradske uprave i vjerujem da će njegova izgradnja zapo­četi do kraja ovog mandata – najavio je gradonačelnik Mato Franković. Dom je opremljen restoranom, liječničkom ordinacijom, prostorima za fizikalnu terapiju te društvenim prostorima – dvoranom za više namjena, knjižni­com i caffe barom. Posebna pažnja u projektu posvećena je prostorima dnevnih korisnika, s nizom prostor­nih niša za razne društvene aktivnosti i dnevni odmor.

Najesen bi trebali početi radovi na Domu umirovljenika u Gružu, kao prvom koraku u rješavanju nedo­statka kapaciteta u domovima.

Uređena 2,5 kilometra duga cesta na Šipanu

Završeni su radovi na sanaciji i uređenju nerazvrstane ceste Suđurađ-Šipanska Luka na otoku Šipanu. U sklopu radova sanirana je i presvučena novim asfaltnim zastorom dionica ceste duljine 2,5 kilometra. Radove je u okviru godišnjeg plana investicijskog održavanja prometnica proveo Upravni odjel za promet putem ugovornog izvođača, a vrijednost investicije iznosi dva milijuna kuna s PDV-om.

Gradu Dubrovniku ponovno ‘petica’

Grad Dubrovnik treću godinu za redom dobitnik je najviše ocjene (5) za razinu proračunske transparentnosti koju dodjeljuje Institut za javne financije. Naime, Institut za javne financije predstavio je 3. srpnja 2019. rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica provedenog od studenog 2018. do ožujka 2019. Prosječna proračunska transparentnost – mjeri se brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja (10. srpnja 2019.)

Pročitajte još

DELUMBIJA U PETAK Gradonačelnik pozvao građane na oprez zbog najavljenog nevremena

Dulist

FRANKOVIĆ O SOLINSKOJ ULICI ‘Butući je bio osnivač tvrtke koja danas gradi spornu zgradu’

Dulist

17 GODINA BEZ KUPA Limeni krov užario javnost, razgovarali smo s vlasnicom

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija