Aktualno

‘PLODOVI KRŠA’ I dubrovački proizvodi na sajmu u Ravnom

'PLODOVI KRŠA' I dubrovački proizvodi na sajmu u Ravnom

Dubrovački poljoprivredni proizvođači izlažu svoje domaće proizvode u Ravnom, na sajmu poljoprivrednih proizvoda ‘Plodovi krša’.

Sajam, na kojem će još danas više od 30 malih poljoprivrednih proizvođača iz Hrvatske, BIH i Crne Gore izlagati i prodavati svoje proizvode, otvoren je ovog petka. Rezultat je ovo projekta “AGROBIZNIS – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji” kojeg financira Europska unija u okviru Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

Koordinatorica projekta Marija Proleta navela je da je projekt ‘Agrobiznis’ u potpunosti postigao ciljeve te da će se sve njegove koristi vidjeti u sljedećem razdoblju. Posebno je istaknula dva agrobiznis centra koja su otvorena u Dubrovniku i Ravnom, a koji imaju zadatak povezati poljoprivredne proizvođače iz BiH s dubrovačkim tržištem te na taj način pružiti potporu malim poljoprivrednim proizvođačima.

Dubrovačko primorje na sajmu se predstavlja proizvodima obitelji Laptalo s Gromače koji izlažu svoje maslinovo ulje, arancine, bruštulane mjendule i smokvenjak iz Primorja.

Hercegovinu predstavljaju proizvođači meda, voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizovda iz Popova polja (jabuke, sokovi, džemovi, grah poljak, bobica, kozji sir…). Iz Nikšića na Sajmu u Ravnom nazočni su proizvođači sira, organskog povrća, likera i sokova te rukotvorina.

Uz veleposlanika Republike Hrvatske u BiH, njegove ekselencije Ivana Del Vechia, otvaranju sajma nazočili su brojni visoki uzvanici iz delegacije EU u BIH, same BIH i okolnih općina, te predstavnice partnera iz grada Dubrovnika, Ana Marija Pilato, direktorica DURA-e i Mia Hrnić, koordinatorica ovog projekta za Hrvatsku.

Podsjetimo, prošle godine u okviru istoga Projekta organizirana je tržnica u Dubrovniku pod nazivom “Plodovi polja na rubu grada” koja je okupila poljoprivredne proizvođače iz prekogranične dubrovačko-hercegovačke regije gdje su, po prvi put, zajedno prodavali svoje proizvode.

aVrijednost projekta Agrobiznis je oko 350.000 eura, a period implementacije je dvije godine. U Republici Hrvatskoj aktivnosti vodi Grad Dubrovnik u partnerstvu sa Razvojnom agencijom grada Dubrovnika DURA, Informestom iz Italije, Kinookusom i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. U Bosni i Hercegovini nositelj projekta je Općina Ravno, a partneri Okusi Hercegovinu i Oxfam uz stručnu pomoć Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist