Kultura

Pljesak za velikana Mišu Martinovića

Pljesak za velikana Mišu Martinovića

Projekcija dokumentarnog filma „Portret: Miše Martinović“ u produkciji Hrvatske radiotelevizije održana je sinoć, 21. kolovoza u Ljetnom kinu Slavica uz brojne okupljene Dubrovčane koji su došli odati priznanje svom omiljenom dramskom umjetniku i sugrađaninu.

Portret legendarnog dubrovačkog glumca Miše Martinovića, donosi njegovu životnu priču, vraćajući gledatelja u povijest Dubrovačkih ljetnih igara. Upravo je Martinović jedan od najzaslužnijih za pretvaranje Marina Držića i Ivana Gundulića u naše suvremenike, odnosno utjelovljivanje riječi dubrovačkih klasika na suvremenoj kazališnoj sceni.
 
U prisjećanju na golemi popis odigranih uloga, Martinović je odabrao tek neke, tvrdeći kako je na stotine stranica izgovorenih tekstova, jednostavno „iz glave brisao“. Šetajući međutim, po bivšim pozornicama Igara, s istim je žarom izgovarao Držićeve tekstove i evocirao Gavelline upute.
 
Uz pronađene ulomke legendarnih predstava, Martinović se prisjeća i rada s redateljima, čija su imena također upisana u kuću slavnih umjetnika hrvatskog glumišta, od spomenutog Branka Gavelle i Koste Spaića, preko Božidara Violića, do Joška Juvančića, Georgija Para, Ivice Kunčevića i Tomislava Radića.
 
U filmu se gospar Miše predstavlja sam, u prvom licu jednine, uz korištenje bogatog arhivskog video materijala HTV-a. U produkciji Programa za kulturu HTV-a 2011., scenarij je napisala i film uredila Renata Margaretić Urlić. 
 
Ma sinoćnjoj projekciji u Ljetnom kinu Slavica tražila se stolica više, potvrđujući da Miše Martinović zasluženo uživa status velikana hrvatske kazališne scene i da je obožavani dubrovački dramski umjetnik. Potvrdili su to i spontani aplauzi koji su pratili umjetnika od samog dolaska u kino.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist