Kultura

Plesna suita ‘Horoskop’ u atriju Kneževa dvora

Plesna suita 'Horoskop' u atriju Kneževa dvora

U nastavku glazbenog programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara nastupit će klavirski duo Ivančić i Cikojević te uz kompozicije Poulenca i Milhauda, izvesti plesnu suitu Borisa Papandopula „Horoskop“, u petak 17. srpnja, s početkom u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora. U tome će im se pridružiti udaraljkaši Karmen Pervitić i Fran Krsto Šercar te plesači Viktoria Bubalo i Šimun Stankov.

Zrinka Ivančić Cikojević i Dalibor Cikojević program svog recitala na ovogodišnjim Igrama nazivaju „pravom apoteozom ritma i plesa“, u kojoj, uz ritmove i plesove Poulenca i Milhauda, središnje mjesto zauzima izvedba Papandopulove plesne suite „Horoskop“, inače inicijalnog projekta ovog dua. Koncertnu praizvedbu u izvornom obliku – klavir i udaraljke – djelo je doživjelo u Houstonu u Texasu 2017. godine jer, kako kažu, nije jasno jesu li u praizvedbi 1936. sudjelovali udaraljkaši, a nedavno su ga i snimili, s udaraljkašima Ivanom Kuljerić Bilić i Nikolom Krbanyevitchem.

Papandopulo je „Horoskop” započeo skladati u Zagrebu, gdje je 16. srpnja 1935. završio pisanje glazbe horoskopskog znaka raka. Posljednji stavak ciklusa, Blizanci, završio je u Splitu 15. kolovoza iste godine. Prema do sada dostupnim podacima suita je praizvedena u Beogradu 8. ožujka 1936. u Narodnom pozorištu u okviru „Matineje Plesnog studija Ane Maletić“. Sudeći prema glazbenoj strukturi, harmoniji i ritamskoj komponenti ova plesna suita uistinu jest „rađena u modernističkom duhu“ i „bavi se različitim karakteristikama znakova koje astrologija pripisuje ljudima“. To je i svojevrstan pokušaj ocrtavanja psiholoških karakteristika svakog pojedinog horoskopskog znaka glazbom. Slijed znakova, nakon uvodne Predigre odgovara uvriježenom redoslijedu znakova u horoskopu.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist