Koronavirus u Hrvatskoj

VLADA DONIJELA MJERE Do kraja tjedna isplata potpora poslodavcima za očuvanje radnih mjesta

VLADA DONIJELA MJERE Do kraja tjedna isplata potpora poslodavcima za očuvanje radnih mjesta

Broj zaraženih munjevito se ubrzava, danas je premašiti 400 tisuća. Nažalost se i broj mrtvih ubrzava, udvostručio se u tjedan dana s preko 16 tisuća. U EU zemljama ova pandemija odnijet će mnoge živote, a život i proizvodnja su stali i gube se radna mjesta dok je više od milijardu ljudi u karanteni – naglasio je danas premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije Vlade RH s jednom temom – gospodarskim mjerama vezanim uz pandemiju koronavirusa COVID-19.

– Ulice su nestvarno puste, turizam je stao, otkazano je na tisuće događaja… Ovo je bilo potpuno nezamislivo do prije nekoliko tjedana. Sve ukazuje na to da će razmjeri pandemije imati nesagledive ekonomske posljedice a nitko ne može predvidjeti koliko će trajati kriza – istaknuo je.

– Vjerovali smo da su najveće krize iza nas – naglasio je Plenković, navevši ih nekoliko te rješenja.

Nalazimo se pred mnogo većim izazovom, krizom koja će po procjenama biti teža nego što je bila financijska globala ekonomska kriza 2008. godine. U takvim uvjetima moramo se pripremiti za tešku i dugotrajnu bitku te za svako radno mjesto.

Kako bismo ih sačuvali iznijeli smo 63 mjere, vrijedne 30 milijardi kuna. To je prva faza. Dočekujemo krizu sa stabilnijim gospodarstvom, no ugroza koja dolazi dovodi nas u poziciju brzog i promišljenog donošenja odluka – istaknuo je Plenković te dodao kako je prva mjera da nema doprinosa, poreza na dobit. To je sve kalibrirano na tri mjeseca s mogućnošću produljenja.

Dodao je i da će Vlada osiguravati sve mjere za osiguranje gospodarstva. Istaknuo je kako će se rezati svi troškovi koje mogu te da će se koristiti sva europska sredstva koja su trenutno na raspolaganju, a to je 240 milijuna eura. Premijer je dodao kako su otvoreni i računi za donacije zbog potreba u Zagrebu i koronavirusa. Tako je Plenković najavio da će on i ministri svoju plaću donirati za pomoć oštećenima u potresu za Zagreb.

Mjere ministarstva financija

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je detaljnije mjere Vlade rekavši kako se od ovog utorka mogu podnositi zahtjevi Poreznoj upravi za odgodom poreznih davanja uz beskamatnu otplatu u ratama do 24 mjeseca nakon toga. Sve informacije dostupne su na web stranicama porezne te putem e-porezne.

-Ako ste uredni porezni platiša i ako imate pad prihoda od 20 posto dobit ćete obavijest da je vaš zahtjev prihvaćen te da ste u mogućnosti odgode javnih poreznih davanja. Porezna uprava sama će ići u ove mjere kod onih koji udovoljavaju uvjetima – rekao je Marić te dodao kako je Vlada upogonila sve resurse da povrat poreza ide ranije te da cilja da to ove godine bude u lipnju.

Ministar Marić naglasio je kako građani mogu od Vlade očekivati na fleksibilnost i susretljivost. Istaknuo je kako je , u odnosu na prošli tjedan novina to što su uspjeli u sustav uključiti i dio PDV-a. Riječ je o poduzetnicima koji imaju do 7,5 milijuna kuna prihoda.

-Oni koji su u tom do 7,5 milijuna kuna pod uvjetom da PDV nije naplaćen i da postoje dokazi za nelikvidnost, imaju odgodu plaćanja PDV-a do 31. srpnja i tako svaki mjesec iduće primjene. Porezna uprava će po službenoj dužnosti za sve za koje zna da su obustavili poslovanje, ići u smanjivanje predujma poreza na dobit – rekao je Marić.

Naglasio je kako se drugi set mjera odnosi na reprogram svih kreditnih i inih obaveza.

-Osiguravanje dodatnih likvidnih srestava je jako bitno. Krećemo od onih najmanjih kojima je u ovim okolnostima prestalo sve. Glavni zajednički nazivnik svih mjera je održavanje likvidnosti. Komercijalne banke i HBOR zajedno rade na tome da osiguranu likvidnost mikro i malih poduzetnika. Uspjeli smo podići jamstvene sheme do milijun eura. HBOR je paralelno s time dodatno pojačao svoj jamstveni potencijal – istaknuo je ministar Marić.

Mjere Ministarstva rada i socijalnog sustava

Ministar rada i socijalnog sustava Josip Aladrović predstavio je mjere koje se odnose na očuvanje radnih mjesta kod onih psolodavaca kojima je poslovna i gospodarska aktivnost zbog koronavirusa narušena.

-Počeli smo primjenjivati mjere od ponoći i do sada se za ovu mjeru javilo 7400 poslodavaca za 40 tisuća radnih mjesta. Cilj je očuvanje radnih mjesta, a mjera će trajati od 31. ožujka do 31. svibnja. Riječ je o iznosu potpore od 3250 kuna po zaposleniku. Posebno će se to odnositi na djelatnosti pružanja smještaja i pripreme hrane i pića, ali i sve one djelatnosti koje su pogođene koronavirusom. Situacija se mijenja iz sata u sat. I druge pogođene djeltanosti su uključene. Poslodavci kojima je onemogućen rad odlukom Stožera automatski su ukjučeni u ovu mjeru. Sve ovo činimo zbog zapsolenika. Zaposleni kod poslodavaca su posredni korisnici ovih mjera. Za osiguranje djelatnosti mikropoduzeća do 10 zaposlenika pokrenuli smo posebnu stimulaciju. Kriteriji su široki, a bitno je opisati razloge zbog kojih se traži potpora za očuvanje radnih mjesta i potkrijepiti dokaz pad prihoda od 20 posto i veći. Zahtjevamo pisanom izjavom potvrdu točnosti podataka kako mjere ne bi koristili onima koje nisu potrebne. Poslodavci ova sredstva mogu očekivati već krajem tjedna – rekao je ministar Aladrović.

Mjere Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je kako trenutno imaju 50-ak podnesenih zahtjeva zaključno s jučerašnjim danom. Naglasio je kako želi mikro, malim i srednjim poduzetnicima osigurati likvidnost, pomoći im da očuvaju radna mjesta i nastave proizvodnju.

-Prva mjera je moratorij svih rata za ruralni razvoj mikro i malih zahtjeva. Neće dospijevati kamata niti glavnica do 31. srpnja. Druga mjera je prolongiranje i moratorij na otplatu svih kredita kojima je jamstvo izdao Hamag BCIRO. Treća mjera su povoljni mikro zajmovi od tisuću do 25 tisuća eura za mala i srednja poduzeća. Što se tiče kamatnih stopa, one se smanjuju na maksimalno jedan postotni poen, poček je 12 mjeseci, a rok otplate do tri godine. To su zajmovi za obrtna sredstva, za to je već osigurana likvidnost. Početak provedbe je 23. ožujak. Četvrta mjera su povoljni uvjeti za mikro i male investicije, za planirano i već započeto ulaganje. Peta mjera je povećanje stope jamstva za obrtna sredstva. Šesta mjera su mikrozajmovi za ruralni razvoj, iznos zajma je 1000 do 25 tisuća. Sedma mjera su zajmovivezani za COVID-19. Ta je mjera nova i počinje je se primjenjivati s 1. travnja – rekao je ministar Horvat naglasivši kako u ovom trenutku za srednja i velika poduzeća planiraju i osmu mjeru.

Mjere ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić rekao je kako su EU fondovi bili  jedan od glavnih zamašanjak razvoja hrvatskog gospodarstva.

-Cilj prvih mjera je osigurati nesmetanu provedbu europskih projekata. Mi smo mjere podijelili da umirimo korisnike EU projekata na način da se sve produljuje za tri mjeseca. Sve ove mjere imaju za cilj prebroditi ovu krizu za tri mjeseca, ukoliko ona bude dulje trajala, donosit ćemo dodatne mjere – istaknuo je ministar Pavić.

 

Foto: Screenshot/Dnevnik.hr

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist