Politika

PLENKOVIĆ NAKON MARATONSKE SJEDNICE ‘Očito je došlo do mobilizacije velikog broja lijevih birača’

PLENKOVIĆ NAKON MARATONSKE SJEDNICE 'Očito je došlo do mobilizacije velikog broja lijevih birača'

Nakon puna četiri sata završio je sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojem se raspravljalo o uzrocima poraza Kolinde Grabar – Kitarović na predsjedničkim izborima, ali i smjeru kojim stranka ide. Kako je premijer Andrej Plenković rekao po završetku sastanka, donesena su dva važna zaključka. Prvi zaključak je da će sve županijske organizacije HDZ-a kroz sljedećih nekoliko dana napraviti političku analizu, usporediti brojke na prošlim izborima, a poseban će naglasak staviti na urbane sredine gdje je na predsjedničkim izborima, naglasio je Plenković, došlo do evolucije u biračkom tijelu.

-Vodili smo i raspravu o kapitalnom pitanju, a to je politički smjer HDZ-a te smo nakon rasprave dobili unisonu potporu da je smjer stranke koju vodimo i politika koju vodi Vlada na tragu onoga što su temelji Hrvatske demokratske zajednice, bilo da je riječ o političkim, ekonomskim, socijalnim ili vanjskopolitičkim pitanjima. Svi odabiri koje smo napravili u skladu su s našim programom i vrijednostima. U danima koji će slijediti bit će još sastanaka i vidjet ćemo koje poteze napraviti nakon ovih izbora kako bismo se kvalitetno pripremili za buduće izborne izazove koji nas čekaju u 2020. – rekao je premijer Plenković.

Premijer Plenković potvrdio je kako je na sastanku bilo riječi o tome zbog čega je Kolinda Grabar – Kitarović izgubila izbore te je istaknuo kako je i sam predočio analizu.

-I mene zanima gdje su sve razlozi i uzroci ovakvog rezultata. O tome smo raspravljali, ali zadržimo to za sada u internim tijelima HDZ-a. Ovaj proces zahtjeva još puno analize. Očito se događaju neki fenomeni u hrvatskom društvu na koje mi kao stranka moramo odgovoriti. Očito je došlo do velike mobilizacije lijevog spektra, naročito u Zagrebu i zagrebačkoj županiji. Mi to nismo mogli nadoknaditi u 12 županija u kojima smo pobijedili. Tu je i demografija imala svoj utjecaj. U županijama u kojima su birači skloniji HDZ-u živi nešto manji broj ljudi – naglasio je Plenković dodavši kako se osobno ne osjeća odgovornim za poraz Kolinde Grabar – Kitarović te naglasivši kako joj je davao podršku od samog početka.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist