Županija

Plaža u Tihoj uređuje se sa skoro pola milijuna kuna

Plaža u Tihoj uređuje se sa skoro pola milijuna kuna

Općina Konavle započela je radove na uređenju plaže Cavtat – Uvala Tiha u sklopu Nacionalnog programa razvoja turističke infrastrukture.

Iz Općine podsjećaju kako im je Ministarstvo turizma temeljem natječaja za razvoj javne turističke infrastrukture u 2018. godini odobrilo 445 tisuća kuna za uređenje plaže u Tihoj. Osnovna ideja intervencije je artikulacija postojeće kupališne površine novim opločenjem te proširenjem istog u zoni postojeće vegetacije, projektiranje potrebnih pratećih sadržaja (spremište, muški i ženski sanitarni blok, sanitarni blok za osobe smanjene pokretljivosti, svlačionice, tuševi…) te očuvanje postojećeg vrijednog zelenila kao i sadnja novih biljnih vrsta u skladu s prostornim rješenjem.

Nadalje, važna intervencija za predmetnu plažu je redefiniranje postojećih pješačkih pristupa koji su neprimjereni, posebno rješavanje pristupa rampom za osobe smanjene pokretljivosti u zapadnom dijelu obuhvata. Ideja proširenja kupališne površine predviđa se samo na kopnenoj strani na razini postojećeg zidića koji se zadržava s maksimalnim očuvanjem postojeće vrijedne vegetacija čempresa i borova s potpornim kamenim zidom.

Projektnim rješenjem se maksimalno čuva postojeći visokovrijedni drvored čempresa u ulaznoj zoni s rampom, u zapadnom dijelu obuhvata, dok uz susjedne postojeće palme, sadnjom novih, predlaže se oblikovanje vrta palmi. Na rubnom dijelu obuhvata na jugozapadu planiran je vrt tamarisa.
Zeleni potez drveća ima ključnu ulogu u formiranju ‘fasade’ plaže , tj. pogleda s mora te je pomnim biranjem novih vrsta stvoren novi ‘zeleni okvir’ buduće uređene plaže koji će se mjestimično oplemeniti novim vrstama kao što su tamarisi, palme, divlje šljive ili đenerike.

Općina Konavle

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist