Zanimljivosti

Plaža sanirana bez posljedica

Plaža sanirana bez posljedica

Tragom pritužbi koje smo zaprimili od jedne naše sugrađanke, kako je došlo do devastacije plaže Šunj, te kako je koncesionar bagerom proširio plažu, a ostatke bacio u more, za ovaj broj duLista otisnuli smo se na Lopud kako bi provjerili o čemu je riječ.

Koncesijsko odobrenje za dio plaže Šunj ima Josip Mojaš. Prema njegovim riječima, nije riječ o nikakvoj devastaciji, već o uređenju lijevog dijela plaže, s obzirom da je more iskopalo plažu, uslijed čega je došlo do odrona zemlje s obližnjeg brda. Kako bi uklonio odrone i kamenja s plaže, Josip Mojaš poravnao je malim bagerom plažu, i uklonio kamenja.
 
DVA DANA CRVENOG MORA
 
– Samo smo progurali te odrone s kraja, jer je more plažu iskopalo do pola. U dva tjedna šiloka, more je u potpunosti iskopalo plažu, tako da je od nje ostalo svega dva, tri metra. Nismo kopali brdo, već smo samo odrone prebacili i poravnali ih, jer je cijela plaža ionako od ovog brda. Kad ih more ispere, onda ostane ovakva lijepa plaža. A plaže uopće nije bilo. Ako je to devastacija, onda moram u rječniku pogledati što ta riječ znači- priča Josip  Mojaš i dodaje kako se buka podigla, vjerojatno zbog crvenog mora:

– To je cijela priča. Dva dana je more bilo crveno, i zbog toga su se stanovnici bunili. Da nas nisu ganjali i digli galamu, bili bi poravnali i ostatak plaže, na kojem ne plaćam koncesijsko odobrenje, ali sada od toga neće biti ništa. Dozvola nam, bar tako mislim, za ovo nije trebala, jer ovo je pješčana plaža. Uklanjanje odrona bilo nam je važno i za sigurnost kupača i turista. Odroni stoje 4 do 5 metara u zraku i sreća je ako ne padnu po nekome.

A što onda, tko je onda kriv? Onda bi mi bili krivi što nismo osigurali plažu. Tamo, do kraja plaže, još uvijek postoje odroni, koje smo mogli srediti, ali smo od toga odustali jer su se ljudi bunili – ističe Mojaš i naglašava kako nije devastirana ničija privatna zemlja.

– Kad je plaža bila svedena na tri metra, kada je bila iskopana i puna odrona i kamenja, nije se uopće njome moglo proći – dodaje. Lijeva strana plaže Šunj, na kojoj on ima koncesijsko odobrenje, inače ima sličnih problema za vrijeme šiloka.
 
KAMENJAR NAKON ŠILOKA
 
– Ova strana plaže je otvorena, nama po šiloku more dođe do vrha plaže, imamo i fotografije koje to potvrđuju. Prije dvije godine uopće nije bilo pržine, bila je puna kamenja – istaknuo je.
Na pitanje zbog čega se onda Lopuđani bune na njegovo uređenje lijeve strane plaže, odgovara:

– Takav je otok Lopud, vjerojatno je ovo bilo ciljano da nas se omete. Tko ima koristi od toga, a tko nema, neću u to ulaziti, možda nas netko želi preuzeti ili maknuti odavde. Nije nitko govorio kad smo ostali bez cijele plaže, kad su je jugo i šilok iskopali, a kad smo je proširili to je vijest. Nije nitko fotografirao kad nam je more iskopalo cijelu plažu – ističe i dodaje kako je kontaktirao nadležne gradske službe kojima je objasnio kako je jedini problem bio taj što je more bilo crveno dva dana.

– Ali na plaži tada još nije bilo turista. U međuvremenu, otočani su 1. svibnja došli na izlet na Šunj, te su me zbog toga prijavili. Imena neću spominjati – istaknuo je dodavši kako, iako ne plaća koncesijsko odobrenje, sam čisti i stijene na kraju plaže.

– Volio bih da dođu i državni inspektori i da se i oni uvjere, da ne bi ispalo da smo nešto učinili, jer ponavljam, ako je ovo devastacija, onda moram pronaći pravo značenje te riječi u rječniku – zaključio je.
 

GRAD POTVRDIO
Mojaš sanirao plažu bez posljedica

Nakon ekipe duLista plažu Šunj obišli su i komunalni redari. Iz Grada Dubrovnika dobili smo odgovor kako je uređivanje plaže Šunj sanirano bez štetnih posljedica, čime naš sugovornik Josip Mojaš može odahnuti.

– Na Šunju postoje tri koncesionara i to Duško Svetac i Josip Mojaš na lijevom, odnosno desnom dijelu plaže s odobrenjem za ležaljke, suncobrane, montažni objekt i ugostiteljsku djelatnost te Huck Finn d.o.o. za iznajmljivanje kajaka. Grad Dubrovnik je dobio dojavu od koncesionara o urušavanju brda na desnom dijelu plaže, nastalog djelovanjem mora i većim količinama oborina, što je počelo prije nekoliko godina kada je jako nevrijeme značajno smanjilo kopneni dio plaže, odnosno odnijelo pijesak. Obilaskom terena utvrđeno je da
je urušavanje sanirano bez štetnih posljedica – zaključuju iz Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist