Peškafondo

Plati mi, platit ću ti

Plati mi, platit ću ti

Ne d'o Bog da Vam zatreba bolnica! Klima ne radi pa je u pojedinim sobama neizdrživo, pofalilo je i lijekova za najteže bolesnike, a oni nešto 'blaži' sami kupuju svoje, jer ih u bolnici manjka. Malo su bolje sreće šećeraši jer se na zalihama još uvijek nađe inzulina, a ima i dovoljno lijeka za zgrušavanje krvi. Nedostaje i WC papira kao i sapuna, ali to i nije neka naročita stvar. Situacija u bolnici definitivno nije dobra.

Dugovi su golemi, nekih 90 miijuna kuna i bez obzira na uplate koje pristižu, sve to se čini tek kao kap u moru. Stanje u bolnici zapravo je preslik stanja u našoj državi uopće. Neki se krpaju iz rezervi, neki na dug. Postalo je to više nego očito, onog 'zlokobnog' utorka kad je objavljena lista poreznih dužnika.

Ne plaćaju se porezi, doprinosi, a samo površnim pregledom Linićeva 'stupa srama' da se zaključiti, kako nema djelatnosti koja nije zahvaćena istom boljkom – neurednim plaćanjem obveza. Ipak radi se, ali 'ko šiša' radnike, i njihovo zdravstveno i mirovinsko i sva ostala davanja koje je poslodavac dužan uplatiti za čovjeka koji mu stvara dobit. Ima na listi i apsurda. Recimo među poreznim dužnicima su se našli pekari! Kad ste zadnji put ušli u pekaru uzeli dvije štruce kruha i jednostavno pošli preko vrata neplativši? Pretpostavljam nikad. Njima se uredno plaća, ali oni ne plaćaju potrebito državi, pa je tako među dubrovačkim pekarima jedan kapitalac s preko 3,6 milijuna kuna duga.

 Ako Vam je zatrebala odvjetnička usluga i nju ste dužni platili, i to skupo, i odmah i bez odgode ili provlačenja kartice na više obroka. Ipak, pojedini dubrovački odjetnici nisu našli za shodno podmiriti obveze prema državi, pa se tako jedan može 'podičiti' s iznosom dugovanja od preko 1,6 milijuna. I tako se to kotrlja… Dugovanje na dugovanje. Cifre se povećavaju i množe i u jednom trenutku osvaneš na 'stupu srama'. I jedan ugledni dubrovački sudac, glasnogovornik, našao se tako na popisu. Duguje skoro 200 tisuća kuna, a da sam ne zna ni kako ni zašto. Zateklo ga i tvrdi kako nije dužan ni kao građanin ni kao sudac, tek eto postoji mogućnost da nije plaćao mirovinsko dok je imao privatnu praksu, ali to je bilo davno, skoro pred 20 godina, pa je mislio da će se zaboravit. E da… dugovanje državi ne ide u zastaru, tim gore, ono se stalno povećava poradi vražijih kamata.

Dakako, ni država se ne može pohvaliti kako je uredan platiša. Ne podmiruje svoje obveze ni prema dobavljačima, ni prema samoj sebi. Tako se na listi mogu naći brojne tvrtke u državnom vlasništvu. Na državnim su jaslama, a u banani. HTV smo, recimo, prisiljeni plaćat (duguju oko 222 milijuna kuna), a ako se kojim slučajem usudimo bojkotirati platiti pretplatu 'stiže ovrha'. Dokazati da ne gledaš TV možeš jedino sa smrtovnicom.

I tko je tu kriv? Država! Što ranije nije pokrenula mehanizme naplate, već je pustila da se milijuni jednostavno nagomilavaju. I gdje smo stigli… Pa nigdje! Vrtimo se u jednom začaranom krugu dugovanja. Ja tebi, ti meni, on državi, država njemu…

Nego što je s bolnicom s početka priče? Kad bi samo fizičke osobe u našoj županiji, njih 1400, s te zloglasne listi platilo svoje dugove bilo bi to dovoljno i za lijekove i klimu i zahodski papir. A bolnica je tek jedan segment u tom krugu, u kojemu svježe love nema 'ni za lijeka…'

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović