Grad

Plakatima protiv ilegalnih ‘bookera’, stigla nova pravila za reklamiranje

Plakatima protiv ilegalnih 'bookera', stigla nova pravila za reklamiranje

Po gradu i hotelima uskoro će osvanuti plakati putem kojih će se gosti upozoravati na ilegalne ‘bookere’.

Rekao je to gradonačelnik Mato Franković tijekom rasprave Gradskog vijeća o Odluci o reklamiranju. Inače, ovo je prvi put da se ovakva odluka našla pred gradskim vijećnicima, budući da se reklamiranje do sada reguliralo Pravilnikom gradonačelnika.

-Uvjeren sam da će ova odluka uvesti dodatni red na javne površine i unificiranje prilikom oglašavanja – rekao je gradonačelnik, dodavši kako će se već spomenutim plakatima gosti upozoravati, odnosno sugerirat će im se da ne kupuju izlete od ilegalnih ‘bookera’, a sve kako bi znali da je kupnja bilo kojeg izleta na javnoj površini ilegalna te kako time potiču ilegalnu djelatnost.

-Mi ih kažnjavamo, postoji par ustrajnih na Pilama, ali doći ćemo im mi u kraj – rekao je Franković, osvrnuvši se i na prodaju izleta u Gružu ‘preko žice’ gdje, rekao je viču, urliču…’

-Je li to Dubrovnik? Nažalost jest, ali ne bi takav trebao biti – rekao je gradonačelnik.

Ljubo Nikolić pohvalio je ‘ekipu koja je radila na odluci’, ali istaknuo je kako se istom legitimiraju svi mogući vidovi reklamiranja koji su danas prisutni u povijesnoj jezgri, a nisu svi, po njemu primjereni. Baš poput amandmana kojim su omogućeni štafelaji za reklamiranje turističkih agencija.

-Ako ćemo s ovom odlukom imati pitanja može li se ovo ili ono provesti, onda odluka nije dobra – rekao je Nikolić vijećnicima pokazujući i fotografije pojedinih reklama pitajući ga što je od toga dozvoljeno (a završio je s Mercedesovim vozilom ispred Kneževa dvora).

-Drago mi je i bilo mi je lijepo slušati vaše izlaganje, a posebno prezentaciju jer ste sami sebe demantirali. Rekli ste da je odluka ozakonjenje svega što danas imamo, a mi smo vam na svaki ‘slajd’ kojeg ste pokazali rekli kako to nije dozvoljeno. Odluka mora uvesti red na javne površine, ničim ne dozvoljava u pješačke zone postavljanje štafelaja. Odluka je dio suradnje s ugostiteljima i obrtnicima koji su svjesni da se i oni moraju resetirati, ali tražimo zlatnu sredinu. Od vas sam očekivao da ćete pozdraviti korak ka poboljšanju. Reda na javnim površinama treba biti. Odluka nije idealna. Može biti promijenjena ako vidimo da smo u nečemu pogriješili – rekao je Franković dodavši kako će uvijek postojati iznimke, odnosno kako će uvijek biti onih koji će željeti kršiti odluke, ali je zato tu komunalno redarstvo.

-Zadovoljan sam da će sav ovaj nered s fotografija nestati – rekao je Nikolić, dok je gradonačelnik rekao kako nakon dluke ide natječaj za urbanu opremu.

-I ja ću jednom tjedno zajedno s komunalni redarima obilaziti grad da vidimo stanje – najavio je gradonačelnik.

-Nemam problem reći bravo kad je nešto dobro – rekao je vijećnik HNS-a Miho Obradović.

-Zašto nije u javne površine navedeno i pomorsko dobro – pitao je vijećnik Vido Bogdanović (HSS), rekavši kako mnogima ubacivači idu na nerve, ali ih ima svugdje u svijetu.

-Ne vidim zašto bi se njih i usmene reklamere potpuno isključilo iz ovog – rekao je dalje, pitajući tko će ocjenjivati izgled reklama, odnosno što može, a što ne može.

Franković mu je odgovorio kako će se sve definirati urbanim natječajem, od izgleda materijala do svega. Razdoblje prilagodbe je do kraja godine.

-Važna je unificiranost – rekao je.

-Mislio sam glasati za odluku, ali nakon ovih riječi gradonačelnika bit ću suzdržan. Mi mudraci unificirat ćemo kako moraju izgledati u Dubrovniku primjerene reklame – replicirao je gradonačelniku Bogdanović.

Odluka je usvojena većinom glasova.

 

 

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist