Aktualno

Plaćamo namet za sitniš!

Plaćamo namet za sitniš!

Kad na banci uplaćujem polog, smije li mi banka naplatiti naknadu na sitniš u pologu? – pita se jedan naš sugrađanin, nakon što je kao poduzetnik imao, po njemu, neuobičajeno iskustvo u poslovnici RBA banke u Dubrovniku.

– Ako imam u pologu 2002 kune i 50 lipa, oni će na tih 2,50 sitnog novca naplatiti naknadu od 5 kuna – ističe naš sugovornik.
– Zvao sam njihov Odjel za transakcije i rečeno mi je kako o ovome nisu slali obavijest klijentima jer je riječ o promjeni tarife, a ne uvođenju nove naknade. Također su mi rekli kako nemaju praksu izvještavati o promjenama u tarifi. Ipak, ja mislim da je tu riječ o novoj naknadi, jer se prije ovo nije događalo – tvrdi ogorčeni klijent.
Htjeli smo zato istražiti je li zaista riječ o već uhodanoj praksi banaka ili o novini o kojoj klijenti nisu obaviješteni. Stoga smo RBA Banci, ali i dvjema, ovlaš odabranim bankama – OTP banci i Sberbanci (bivša Volksbank) – koje imaju poslovnice u Dubrovniku, poslali tri identična pitanja. Najprije, je li, i ako jest otkad i zašto, njihova poslovnica u Dubrovniku uvela naplatu provizije za uplatu dnevnog utrška (dnevnog gotovinskog pologa) u kovanicama. Nadalje, zanimalo nas je, ako je već naplata provizije uvedena, jesu li o tome obavijestili svoje klijente. Te na kraju, zanimalo nas je vrijedi li ta eventualna naplata provizije i za privatne uplate.
 
Novčanice i kovanice
 
Najpromptniji su bili iz OTP Banke, iz koje ističu kako banka ne naplaćuje nikakvu vrstu naknade na uplatu dnevnog utrška. Napomenuli su nam kako OTP ima naknadu za uplate kovanica, ali samo za fizičke osobe. Tu se misli na situacije u kojima im građani dolaze sa svojim 'kasicama prasicama' i žele okrupniti duže vrijeme prikupljani sitniš. Pritom su, ističu iz OTP-a, uplate na račune maloljetnika izuzete iz naplate naknade.
Iz Sberbanke (donedavno Volksbanke) su nam odgovorili kako se kod njih za polog gotovog novca naplaćuje naknada neovisno o tome radi li se o kovanicama ili papirnatim novčanicama, od 0,19% iznosa uz još 4,50 kuna za nalog.
– Sukladno Tarifi banke, naknada za uplatu kovanog novca iznosi 2,5 posto od uplaćenog iznosa kovanog novca (minimalno 50,00 kuna), s time da se naknade za iznose do 100 kuna ne naplaćuju – odgovorili su nam, ali se može zaključiti da u slučaju ove naknade nije riječ o sitnišu od pologa.
Iz Sberbanke napominju kako o svim promjenama klijente obavještavaju javnom objavom Odluke o kamatama i naknadama Banke (Tarifa i Izvodi iz tarife).
– Uz to, prilikom otvaranja računa, klijente se upoznaje s Tarifom banke za određeni segment (u ovom slučaju za pravne osobe) – ističu iz Sberbanke u svom odgovoru te dodaju kako se, sukladno Odluci o kamatama i naknadama Banke u poslovanju s građanima/fizičkim osobama (Tarifa i Izvodi iz tarife), za privatne uplate navedena naknada ne naplaćuje.
U RBA Banci su nas uputili na dokument na njihovim službenim internetskim stranicama pod nazivom 'Naknade u poslovanju s fizičkim osobama', u kojem su nas upozorili na točku 13.10. 'Naknade za kovanice (naplaćuju se na cjelokupan iznos gotovinske uplate/isplate/zamjene)'.
 
Trošak gubitka vremena
 
Tako se s naknadom 10 posto iznosa naplaćuje gotovinska uplata/zamjena u novčanice efektivnih stranih kovanica ili zamjena u kune, jednako kao i gotovinska isplata i prodaja u efektivnim stranim kovanicama, sve u iznosu većem od protuvrijednosti 20 eura.
Naknadom od 2,5 posto iznosa u RBA će naplatiti gotovinsku uplatu i  isplatu u kovanicama domaćeg novca u iznosu većem od 100 kuna. Nadalje, naknadom od 2,5 posto uz minimalnih 10 kuna naplatit će klijentima za zamjenu kovanica domaćeg novca u novčanice domaćeg novca/efektivnog stranog novca.
Međutim, u točki 13.10. na koju su nas iz Uprave banke uputili nigdje se ne spominje provizija, odnosno naknada od 5 kuna za sitniš u pologu. Dapače, u dokumentu na koji smo upućeni nismo uspjeli pronaći neku naknadu od 5 kuna za išta što bi možda imalo veze s pologom.
Također, iz odgovora RBA Banke nismo saznali niti obavještavaju li svoje klijente o uvođenju novih naknada niti kako se ponašaju prema privatnim subjektima, odnosno građanima.
Naš sugrađanin nas je pak upozorio na tzv. Izvadak iz tarife banke za poslovne subjekte, u kojem se u točki 'C1.2.1.3. Gotovinska uplata kovanog novca' navodi naknada od 2,5 posto iznosa, odnosno minimalno 5 kuna u poslovnoj mreži banke.
Što građani mogu poduzeti u ovakvoj situaciji? U Dubrovniku više ne postoji udruga za zaštitu potrošača, a ogranak udruge u Splitu nema savjetnika za financije. Uputili su nas na stalnu sudsku vještakinju za financije i bankarstvo Mariju Duljković, koja smatra kako je tu očito riječ o problemu banke s 'manipulacijom kovanicama'.
– Oni zapravo naplaćuju trošak gubitka vremena i velikog posla u prebrojavanju i sortiranju gotovine u kovanicama, koja se mora ručno brojati – rekla nam je Duljković, koja smatra kako je takva naknada, zapravo, očekivana.
 
Naknada je 'bezobraština'
 
S druge strane, sudska vještakinja za financije Marita Kisić Kamić, koja takvu naknadu smatra 'bezobraštinom'.
– Ne znam što bih na to rekla. Banke kroz ovaj namet malim poduzetnicima sebi priskrbljuju novčani prihod i po meni je tu riječ o svojevrsnom pogodovanju. Ako gledamo globalnu situaciju i u svemu tražimo mjeru, banke bi trebale imati sluha za svoje klijente – ističe Kisić Kamić.
Doduše, Kisić Kamić potvrđuje kako banke rad bankovnih službenika s kovanicama zaista smatraju problemom, jer taj posao zahtjeva poseban angažman zaposlenika u brojanju, premda imaju stroj za brojanje, ali im stvara prašinu.
– Gospar koji je klijent te banke bi se trebao obratiti Hrvatskoj narodnoj banci i Udruzi banaka, ali budući da je naknada zakonita, takav namet bi se mogao ukloniti jedino prigovorom većeg broja malih poduzetnika – zaključuje Kisić Kamić.
Naš sugovornik s početka priče, baš poput svakog snalažljivog malog poduzetnika, već je dovinuo rješenje kako bi izbjegao 'nepotrebnu' naknadu na polog sitniša.
– Situaciju riješim tako što dodam novac iz svog džepa kako bi se iznos zaokružio na papirnati novac, a na polog mi se onda vraća kusur, u sitnišu naravno, a time izbjegnem platiti naknadu – objašnjava naš sugovornik.

Pročitajte još

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist