Aktualno

Plaćamo najskuplji komunalni doprinos

Plaćamo najskuplji komunalni doprinos

Svima koji još uvijek kalkuliraju legalizirati ili ne bespravnu kuću, vikendicu, garažu ili neki drugi pomoćni objekt, Ministarstvo graditeljstva poručuje kako druge prilike neće biti – ako do 30. lipnja 2013. ne podnesu zahtjev za legalizaciju, mogu očekivati da će dobiti rješenje o rušenju.

Potaknuti informacijom kako Dubrovnik ima najskuplje uvjete za legalizaciju poslali smo upite u nekoliko gradova kako bi nam pojasnili postupak legalizacije na primjeru obiteljske kuće od 200 metara četvornih. Zanimalo nas je koliki je iznos naknade za legalizaciju, koliki se iznos mora platiti u ime komunalnog doprinosa, te postoji li mogućnost obročne uplate svih ovih naknada i na koliko rata, te jesu li donesene mjere za oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa kod legalizacije pojedine skupine građana.
 
Ukoliko kuća na području Dubrovnika ima 200 metara četvornih i sastoji se od dvije etaže po 100 m2 čija je visina 3 metra, a obujam krovišta 120 m3, ukupni obujam za obračun naknade iznosio bi oko 720 m3, odgovorili su nam iz Grada Dubrovnika.

Iznos naknade za legalizaciju kuće od 720 m3 iznosi 5.400,00 kuna koji se plaća na rate, s tim da prvi obrok iznosi 1.000,00 kuna, a ostatak od 4.400,00 kuna može se raspodijeliti do najviše 14 mjesečnih obroka po 314,29 kuna. U slučaju jednokratnog plaćanja naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru ostvaruje se popust od 25 posto te naknada iznosi 4.050,00 kuna.

U Gradu Dubrovniku utvrđene su četiri zone. Pod pretpostavkom da se kuća od 200 kvadrata nalazi u 1. zoni, odnosno u Dubrovniku, komunalni doprinos iznosio bi 99.360,00 kuna (720 m3 x 138,00 kn/m3), koji se uplaćuje u Proračun Grada Dubrovnika jednokratno u roku od 15 dana od dana dostave rješenja o komunalnom doprinosu. Na zahtjev fizičke osobe (vlasnika građevinske čestice ili investitora građevine koji rješava svoje stambeno pitanje, čiji ukupni obujam ne premašuje 500 m3), može se odobriti obročno plaćanje. Prvi obrok u iznosu od 50 posto od ukupnog utvrđenog komunalnog doprinosa dospijeva 15. dan od dana dostave rješenja o komunalnom doprinosu. Preostali dio dugovanja obveznik plaća u najviše 12 jednakih mjesečnih obroka. Za obročnu otplatu komunalnog doprinosa obračunavaju se kamate u visini godišnje stope od 7 posto. Odgoda plaćanja u slučaju obročne otplate za godinu dana odobrava se ukoliko to zatraži podnositelj zahtjeva. U ovu skupinu ne spadaju članovi obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i članove obitelji zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i HRVI iz Domovinskog rata od I. do X. skupine koji su ostvarili pravo na stambeno zbrinjavanje dodjelom stambenog kredita preko resornog Ministarstva.
 
Kako izgleda postupak legalizacije u ostalim gradovima pročitajte u novom broju duLista, koji je od ove srijede na kioscima.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist