DuList INSlušni aparat

Pjesme otpora

Pjesme otpora

Pjesme otpora

Još 1997. godine, tada 50-godišnjak, David Bowie je bez uvijanja progla­sio svoj strah od Amerikanaca.

Iako se pjesma ‘I’m Affraid of Americans’ u 9/11 društvu tematski više odnosila na zapažanja o diznifikaciji ostatka svijeta, pa i onog kritički raspoloženog prema ovoj velikoj naciji te je prema riječima autora inspirirana prodorom fast food kulture, u njoj Bowie kritički ponavlja – Bog je Amerikanac. U srži tog ‘Američ­kog Boga’ krije se strah od drugih i dru­gačijih, više-manje od svega što prijeti razoriti američki način života, a kad se oružjem zaluđena nacija boji, strah dru­gih i drugačijih više je nego opravdan.

Osjećajući da su osnovna načela demokracije i ljudskih prava ugrožena, Marc Ribot je na prikupljanju pjesama za ‘Pjesme otpora’ počeo raditi tik nakon završetka posljednjih predsjedničkih izbora

22. veljače 2017. godine sumanuti Adam W. Purinton ušetao je u grill bar u gradu Olathe u Kanasasu i ‘ugrožen’ njihovom bojom kože počeo pucati ciljajući u dva Indijca. U svom krva­vom pohodu, Purinton je usmrtio Sri­nivasa Kuchibhotlu, inženjera zaposle­nog u tehnološkoj tvrtki Garmin Ltd., ozlijedio njegovog kolegu i teško ranio 24-godišnjeg bijelca Iana Grillota, koji im je priskočio u pomoć. Prije nego što je ispalio metke u dva muškarca koji su u SAD-u boravili legalno, vikao je parole poput ‘van iz moje zemlje’ nazivajući ih teroristima. ‘Luđak je povukao obarač, Donald Trump je napunio pištolj’, pjeva teksaški ‘outlaw’ trubadur Steve Earle u pjesmi ‘Srinivas’, jednom od ključnih komada s novog albuma Marca Ribota, ‘Songs of resistance 1942–2018’. Folk balada u najboljoj maniri Stevea Ear­lea završava nabrajanjem imena žrtava rasnih zločina i policijske brutalnosti.

Na ‘Pjesmama otpora’ skupio je i uz mnoštvo gostiju izveo 11 pjesama koje uključuju izvor­ne talijanske antifašističke pjesme iz II. Svjetskog rata  

Ovo nije prvi put da Earle, inače bez dlake na jeziku, pjeva protestne pjesme (dio američke javnosti burno je reagi­rao na njegovu pjesmu o američkom talibanu Johnu Walkeru Lindhu s post- 9/11 albuma ‘Jersualem’), ali je koncept novost za vrsnog i zapaženog gitarista Marca Ribota. Ribot je krajem 90-ih uspješno istraživao kubansku glazbu s bendom Los Cubanos Postizos, a za svoje karijere okušao se u različitim sti­lovima uključujući no wave, free jazz i noise rock. Štovateljima Tom Waitsa najpoznatiji je kao njegov kućni gitarist. Gostujući na gotovo svim albumima od prekrasnog i ćudljivog ‘Rain Dogs’, Ribot je svojim prepoznatljivim sviračkim sti­lom obojao neke od najboljih Waitsovih pjesama poput ‘Jockey Full of Bourbon’ ili ‘Temptation’. Surađivao je i s The Black Keys, Elvisom Costellom, Norah Jones, Mike Pattonom, Dianom Krall, Robertom Plantom i Alisson Kraus, Cae­tanom Velosom, pa čak i Trickyijem. No, protestnim pjesama Ribot se prije nije bavio.

Pjesme otpora

Na ‘Pjesmama otpora’ skupio je i uz mnoštvo gostiju izveo 11 pjesama koje uključuju izvorne talijanske antifaši­stičke pjesme iz II. Svjetskog rata, one iz vremena buđenja ljudskih prava i pro­testa protiv rasne segregacije u Sjedi­njenim Državama, meksičke protestne balade i autorske skladbe kojima Ribot adresira bujanje neofašizma i izražava zabrinutost zbog posvemašnje klime netolerancije u Sjedinjenim Američkim Državama koja je sve izraženija od pred­sjednikovanja Donalda Trumpa kojeg drži direktno odgovornim.
‘Vrati se Rosa Parks, preuzmi volan autobusa i usmjeri nas nazad na put. Nauči nas da hodamo u slobodi, jer hodat ću slobodno iako me to koštalo života’ pjevaju Sam Amidon i Fay Vic­tor u pjesmi ‘How To Walk in Freedom’. ‘Knock That Statue Down’ evocira proš­logodišnje neofašističke prosvjede u Charlottesvilleu zbog odluke o uklanjaju spomenika južnjačkom generalu Robert E. Leeju, zapovjedniku snaga Konfede­racije u Američkom građanskom ratu. ‘John Brown’ je funk komad koji se bavi ovim poznatim abolicionistom, ključ­nom, ali i kontroverznom figurom u borbi za slobodu robova.

Pjesme otpora

Uz spomenutu ‘Srinivas’ koja pokriva recentnu povijest mržnje, dvije ključne pjesme albuma dolaze od talijanskih partizana. ‘The Militant Ecologist’ sa svestranom Meshell Ndegeocello bazi­rana je na protestnoj baladi ‘Fischia IIVento’. Druga pjesma poznati je antifa­šistički folk napjev ‘Bella Ciao (Goodbye Beautiful)’, a svojim zagrobnim glasom izvodi je upravo Tom Waits. Tragičnu i dostojanstvenu odu hrabrosti emotivno dodatno osnažuje spot redatelja Jema Cohena koji donosi snimke prosvjeda protiv Donalda Trumpa iz Washingtona.

Osjećajući da su osnovna načela demokracije i ljudskih prava ugrožena, Ribot je na prikupljanju pjesama za ‘Pje­sme otpora’ počeo raditi tik nakon zavr­šetka posljednjih predsjedničkih izbora.

Vodeći se onom da će se politika baviti vama, ukoliko se vi ne bavite njome, Ribot se u 64. godini ne zanosi idejom o mijenjaju svijeta, ali okorjeli cinik bi morao biti svatko tko ne vjeruje da pje­sme mogu mijenjati stavove i mišlje­nja baš kao što oblikuju naše živote. ‘Songs of Resistance’ prvi je ozbiljni, zvučno i konceptualno cjelovito reali­zirani album usmjeren protiv vladavine Donalda Trumpa.

Pročitajte još

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgledaju konavoski i župski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist