Grad

PITALI SMO VIJEĆNIKE Komentari na Frankovićevih pola godine na čelu grada

PITALI SMO VIJEĆNIKE Komentari na Frankovićevih pola godine na čelu grada

Iza gradonačelnika Mata Frankovića i njegovih zamjenica, Jelke Tepšić i Orlande Tokić, je šest mjeseci na čelu Dubrovnika.

Odlučili su na to podsjetiti i sugrađane listom svega onoga što su učinili od 4. lipnja 2017. godine, kada je izvršena primopredaja vlasti. I nećemo sada nabrajati sve ono što oni smatraju da su učinili i pokrenuli. Odlučili smo o njihovom radu upitati nekolicinu gradskih vijećnika, što HDZ-ovih koalicijskih partnera, što onih iz redova oporbe. Zanimala nas je, naime, njihova ocjena rada Frankovićeve uprave u poteklom šestomjesečnom razdoblju.

Predsjednik DUSTRA-e i gradski vijećnik Željko Raguž zadovoljan je radom gradonačelnika, ali i njegovim odnosom prema koalicijskim partnerima. Tu je, smatra Raguž, HDZ napravio veliki pomak naprijed.

– S obzirom da je Mato Franković prvi put u ulozi gradonačelnika, vrlo se dobro snašao. Riješio je neka pitanja koja su bila otvorena, ‘u zraku’. Prije svega tu mislim na Društvo prijatelja dubrovačke starine i žičaru – govori Raguž, dodavši kako su kvalitetni ljudi, oko koji nema nekih kontroverzi, u ovom trenutku postavljeni za pročelnike i direktore gradskih poduzeća.

– Okupljena je mlada ekipa ljudi. Sagledavši ovih prvih pola godine mandata, mogu reći da je gradonačelnik aktivan, pokrenuo je neke dobre stvari. Ipak, pola godine je malo da bi se dala kompletna slika, ali mi mu kao DUSTRA dajemo apsolutnu podršku – rekao nam je Raguž. Na naše pitanje misli li da bi se na nekim stvarima trebalo još poraditi ističe:

– Naravno da se uvijek može poraditi ne nekim stvarima da u budućnosti budu još bolje, ali to će doći s vremenom – rekao je predsjednik DUSTRA-e osvrnuvši se i na odnos s koalicijskim partnerima.

– Napravio je odmak u odnosu na neka prijašnja vremena kako je HDZ išao u koalicije. On uvažava koalicijske partnere i krenuo je na skroz drugi način, maksimalno je fer i s njim imamo dobru suradnju – zaključuje Raguž.

Ivan Jelčić, vijećnik DDS-a, stranke koja također s HDZ-om i DUSTRA-om čini većinu u Gradskom vijeću, također izražava zadovoljstvo načinom na koji se sve do sad odvija.

– Mislim da smo naslijedili poprilično puno problema, slutili smo da će ih biti, ali kad su počeli ‘izlaziti’ bilo ih je puno više. Na dobrom smo putu da se riješimo svih tih problema i da krenemo u pozitivnom smjeru. Donijeli smo jako dobar, pozitivan proračun koji pokazuje da će 2018. i godine iza biti dobre, pozitivne godine i da će se napraviti puno korisnoga za grad i za građane – govori nam Jelčić.

On smatra kako bi se uvijek više trebalo raditi na komunikaciji s građanima.

– Trebalo bi više raditi na izravnoj komunikaciji s građanima. Bilo bi dobro da imamo više feedbacka od građana. Na tome se radi, ali bi moglo biti i bolje – ističe Jelčić dodavši kako bi se nekoliko komunalnih i infrastrukturih problema trebalo riješiti čim prije. Tu posebice misli na stanje s odlaganjem otpada pa i na azil za životinje.

– Znam da azil nije zapeo zbog nedostatka truda, ali bilo bi dobro kad bismo to riješili. Nije sve realistično da se može napraviti što prije, ali bi bilo dobro – zaključuje Ivan Jelčić.

Komentari nakon 2018.
– U ovih šest mjeseci nema vidljivih pomaka što se tiče nekih infrastrukturnih projekata, ali to je i logično jer su to sve praktički projekti za koje je trebalo osigurati sredstva u proračunu. Mislim da će 2018. godina zapravo biti godina nakon koje ćemo moći davati konkretne komentare na učinak. A što se tiče donošenja akata i pravnih propisa, tu su se ispunila očekivanja. Ovih šest mjeseci, u situaciji kad je trebalo usklađivati razne projekte s proračunom, raditi novu sistematizaciju gradske uprave i slično, nije vrijeme za koje bi se moglo davati neke konkretne ocjene. 2018. je godina u kojoj ćemo moći stvarno ocijeniti je li to to – ističe MOST-ov vijećnik Maro Kristić.

– Po meni bi se najviše trebalo uprijeti u strateškom planiranju i pristupu uopće problematici doživljaja grada kao sredine pogotovo kad govorimo o prometu i infrastrukturi samoj. Tome bi trebalo dati prioritet pred nekim većim, ozbiljnijim privatnim projektima koji mogu ugroziti općenito funkcioniranje grada – smatra Kristić.

SDP-ov vijećnik Mladen Gojun kritizira nekoliko, po njemu ishitrenih odluka Frankovića i koalicijskih partnera, a kao propust ove gradske vlasti navodi i Zimski festival na kojem je atmosfera ‘bila lošija nego lani’ kao i azil za životinje od kojega do danas nema ništa.

– Loše je što se požurilo s produljivanjem ugovora s DPDS-om, koji ističe tek 2019. Mogli su kvalitetnije i drugačije puno toga riješiti. Odluke vezane za dio javnih površina prejudiciraju Plan upravljanja povijesnom jezgrom u sklopu kojeg će biti i korištenje javnih pvoršina. To su za mene neke ishitrene stvari. Ova će 2018. godina biti ključna – ističe Gojun.

‘Već su krenuli u kampanju’
– Hvaliti se potpisom ugovora s DPDS-om gdje davamo najveće bogatstvo Grada Dubrovnika jednoj udruzi na 15 godina mislim da je skandalozno. Svjedoci smo da ta udruga danas ima 80 ili 100 milijuna kuna na računu, a da grad ide u kreditno zaduženje. Hvaliti se žičarom gdje nismo postigli nikakav dogovor vezan za stara dugovanja iako svatko tko se imalo razumije u financije može vidjeti da su Excelsa nekretnine u svojim financijskim izvješćima za 2016. godinu rezervirala sredstva za dug gradu za koncesiju. Hvale se Žarkovicom za koju je čvrsto gradonačelnik obećavao da ćemo je imati za 90 dana, a da danas nemamo ne azil, nego ni jasan cilj gdje će biti. Kaže: vratili smo terminal gradu. Gdje je taj terminal, o kojem terminalu pričamo? Ne znam tko ga je uzeo i ukrao da ga je HDZ vratio gradu. Sve je to čisto mazanje očiju našim sugrađanima i to njihovim novcima. Izgleda da su već krenuli u kampanju jer možda ni sami ne vjeruju da će izdržati četiri godine do kraja – rekao nam je, pak, gradski vijećnik HNS-a Miho Obradović.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist