Aktualno

PISMO NADBISKUPA PULJIĆA Evo zašto ste krivo shvatili propovjed o ‘luđaci i hereticima’

PISMO NADBISKUPA PULJIĆA Evo zašto ste krivo shvatili propovjed o 'luđaci i hereticima'

Nakon što je u srijedu izašao novi broj DuLista zadarski nadbiskup Želimir Puljić odlučio je uputiti pismo u kojem je dodatno objasnio svoju homiliju.

-Poštovana gospođo Đurasović,

Dobio sam Vaš Peškafondo „Vještice i vampiri“ koji je jučer, 1. lipnja 2016., tiskan u DuListu. Bilo bi mi zgodnije i lakše kad bih u osobnom razgovoru mogao objasniti moguće nedoumice u mojoj homiliji, ili upitati za objašnjenje određenih tvrdnji u Vašem komentaru. Budući da javna riječ, izgovorena ili napisana, podliježe kritici i tumačenju, slažem se s Vama, gospođo Đurasović, da je dužnost onih koji u ime Crkve nastupaju, „pružati zaklon, krijepiti, davati sigurnost i utjehu duha“. Pogotovu se slažem s Vašom željom kako se ne bi smjelo „izlaziti iz okvira, svaštariti, ispirati mozak i baviti se jeftinim politikanstvom“.

Ima nešto, međutim, s čime se ne slažem. Ne slažem se najprije s previše „uskim dijapazonom“ koji „dodjeljujete“ onima koji u ime Crkve nastupaju. Jer, njima je uz pružanje utjehe i sigurnosti dodijeljena i obveza „naviještati i tumačiti Riječ Božju“, „dijeliti svete Tajne“ i „odgajati narod“. A u odgoju znamo kako je često potrebno „upozoravati, koriti, prijetiti, u zgodno i nezgodno vrijeme“, veli sveti Pavao. Njihova dužnost i služba, dakle, nije samo „biti rame za plakanje“, već poput oca ili majke upućivati, objašnjavati i pomagati u razlučivanju onoga što je dobro, što je potrebno i dopušteno. Uvijek sa sviješću i uz rizik da riječi ponekad bivaju „izvorom nesporazuma“, iako je cilj i zadatak govora biti sredstvom sporazumijevanja („Mali Princ“).

Budući da sam Vas svojedobno upoznao, dok sam bio u Dubrovniku, kao vrijednu djelatnicu obavijesnih sredstava, ne veseli me što su riječi moje homilije naišle na lošu percepciju u Vašem komentaru (kao i u tekstu „bez naslova“). Istina, ljudske riječi uvijek osiromašuju neshvatljivu euharistijsku tajnu pred kojom bi bilo najbolje šutjeti, moliti i pjevati. A to su učinili pjevači gradskih zborova na klanjanju u Zadru (uoči svetkovine Tijelova) na kojem sam i ja sudjelovao. I uživao u otajstvenosti molitvenog ozračja. Nije mi, međutim, drago što ste u svom komentaru podlegli „medijskoj manipulaciji“ koju je najprije servirao „Zadarski list“, a poslije prenijeli neki portali. Izvlačeći iz konteksta u naslov samo dio onoga što je u propovijedi objašnjeno u katedrali svete Stošije, usmjerilo se pozornost čitatelja na nešto što u homiliji nije bilo najbitnije (prilažem u torbi izrečenu propovijed).

Narodna mudrost veli da je „šutnja zlato“. I pred tako velikim otajstvom koje naš um nije kadar razumjeti i dokučiti, bilo bi, doista, najbolje kako sam već rekao duhom promatrati, šutjeti, moliti i pjevati. No, Tijelovo je tako je važna svečanost da je potrebno reći nešto od onoga što je Crkva stoljećima govorila i vjerovala. Istina, to nije prigoda za „profesorska“ izlaganja, već za kratke dogmatske, moralne i katehetske natuknice, eda bi nazočni osjetili veličinu Božjeg poklona, kao i našu obvezu pred tim nebeskim darom. Crkva je stoljećima vjerovala, tumačila i prenosila poruku toga otajstva onako kako ga je primila. I ljubomorno je čuvala poklad vjere pred svim opasnostima kojima je ono bilo izloženo. I premda je tijekom vremena mijenjala neke sporedne stvari u obredima (napr. pričest na ruku ili na usta, stojeći ili klečeći), onaj temeljni i sržni nauk gledom na sadržaj otajstva euharistije, kao i gledom na propise, odredbe ili zabrane s time povezane, ostao je isti i netaknut do naših dana. To sam, eto, pokušao verbalizirati ove godine na Tijelovo u Zadru.

U dobroj vjeri kako ćete dobrohotno primiti ovaj dopis želim Vam, poštovana gospođo Đurasović, svako dobro i blagoslov u radu,

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

P. s. Prilažem Vam i jedan osvrt s portala „Quo vadis Croatia“ u kojem autor javno zahvaljuje na jasnoći iznesenog stava. No, i bez takve podrške dužnost je propovjednika naviještati crkveni nauk, bilo to „zgodno ili nezgodno“, rekao bi sveti Pavao.

Zadar 2016 Tijelovo odjeci Quo vadis CRO

Zadar 2016 Tijelovo

 

 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist