Vaše vijesti

PISMO ĐURA CAPORA Karamarkovo odlučno: Ne dirajte u tekovine Dubrovačkog dogovora!

PISMO ĐURA CAPORA Karamarkovo odlučno: Ne dirajte u tekovine Dubrovačkog dogovora!

Predsjednik gradskog vijeća grada Dubrovnika Mato Franković (HDZ) i gradski vijećnici HDZ –a na jučerašnjoj sjednici našli su se u velikoj dilemi u koju ih je stavila beskičmena poslušnost prema stranačkoj središnjici. Svojim glasovanjem odgovorili su javno na pitanje – tko im je važniji, branitelji i građani Dubrovnika ili investitor u nekretnine na Srđu? Kako odgovorna osoba može bit suzdržana na štetnost ugovora u iznosu od 50 milijuna kuna? – pitao je Vlahušića Franković i pola sata kasnije prilikom glasovanja o istom tom štetnom ugovoru bio je suzdržan – kao i Vlahušić.
Glasovanje o prijedlogu vijećnika liste Srđ je grad kojim je na subotnjoj sjednici gradsko vijeće Grada Dubrovnika imalo priliku konstatirati da su nastupile ugovorne obveze kojima se raskida ugovor o koncesiji nad tvrđavom Imperijal s tvrtkom Razvoj golf i uštedjeti 80 milijuna kuna građanima Dubrovnika i Republici Hrvatskoj. Pokazalo se još jednom tko u šakama drži vijećnike i stranačko vodstvo HDZ-a, SDP-a, HNS-a, DDS-a. Nevidljiva šaka Razvoj golfa stisnula je predsjednika gradskog vijeća Mata Frankovića koji se našao u nemogućoj poziciji sluge koji mora služiti dva gospodara, dubrovačke branitelje i tvrtku Razvoj golf, drugim riječima služiti građanima Dubrovnika ili političkim strukturama koje iz Zagreba s stranačkog vrha brane boje i interese Razvoj golfa.
Članovima ovih gore spomenutih stranaka, pogotovo mlađoj postavi unutar dubrovačkog HDZ-a, veliku nelagodu izaziva podsjećanje na njihovo sudjelovanje tzv. Dubrovački dogovor, golf koaliciji formiranoj ne bi li se građanima Dubrovnika nametnuo megalomanski nekretninski projekt na Srđu. U međuvremenu je sudska pravomoćna presuda pokazala da je povećanje golfa sa 100 na 310 ha provedeno nezakonito. No ni to nije zasmetalo Matu Frankoviću da sa govornice povikne – Ja sam za golf! Ono što nije građanima pojasnio koji je to golf na Srđu za koji je on? Je li to isti onaj nezakonito utrostručeni Sanaderov koji je Viši upravni sud proglasio nezakonitim, kojega su Vlahušić, Karamarko i Niko Bulić odnjegovali kroz Dubrovački dogovor i koji podrazumijeva nepoštivanje sudske presude i rezultata dubrovačkog referenduma o projektu?
Nakon sjednice gradskog vijeća jasno je da Dubrovački dogovor i dalje vrijedi. Sklopljen je vjerovatno zahvaljujući značajnim novčanim donacijama stranačkim središnjicama i tu dubrovački stranački ogranci nemaju prostora za misliti svojom glavom ili zastupati interese građana i branitelja. Kako drukčije objasniti nespremnost gradskih vijećnika HDZ-a da podrže zahtjev braniteljskih udruga i pristupe raskidu ugovora s Razvoj golfom i obnovi tvrđave putem DPDS-a te njenom cjelovitoj kulturnoj namjeni, memoriji posvećenoj braniteljima i obrani Dubrovnika? Mato Franković i dubrovački HDZ smatraju primjerenim smjestiti Muzej Domovinskog rata u golferski shoping centar.
Najzanimljiviji od svih fenomena je činjenica tvrtka Razvoj golf nikad nije zaprijetila nikakvim zahtjevima za odštetom ili eventualnim tužbama za nadoknadu štete Gradu Dubrovniku. Pa zašto i bi prijetili građanima kad umjesto njih to rade ministri u Hrvatskoj vladi – Grčić, Mrak Taritaš, Lorenzin i Zmajlović ili najglasniji od svih zastrašivača Andro Vlahušić ili gradski vijećnici poput Gojuna, Ćale Mratović ili Murati!? Uistinu je neobična situacija da oni vijećnici koje građani plaćaju, istim tim građanima koje tobože zastupaju prijete u ime investitora. Postavlja se logično pitanje: Tko još to plaća vijećnike da zastupaju interese suprotne interesima građana? To mora biti ozbiljan iznos kad su se spremni do te mjere razotkriti i kompromitirati sudjelovanjem u koruptivnim koalicijama poput Dubrovačkog dogovora ili izdajama branitelja i građana poput ove subotnje na gradskom vijeću.
Vijećnici nisu bili spremni priznati da je Ugovor o koncesiji s Razvoj golfom sam po sebi raskinut iako bi time uštedjeli građanima skupe ugovorne dotacije za investitora u nekretninski projekt na Srđu. 50 milijuna kuna je ugovorom preuzeta obveza za izgradnju prometnice do tvrđave Imperijal. 30 milijuna kn je iznos potreban za izmještanje repetitora koje Razvoj golf neće platiti jer je to tako uređeno štetnim ugovorom. Za opstanak tog ugovora i za njegovih odredbi koje nanose financijsku štetu građanima Dubrovnika je Mato Franković.
I toga se ne srami.
Umjesto da danas nakon vijesti o odustajanju Vlade od izgradnje HE Ombla vičemo – Obadva, obadva su pala, i i golfokupator i HEP agresor – možemo samo viknuti – Obadva, obadva su ista! I Mato Franković i Andro Vlahušić!

Đuro Capor

 

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist