DuList INSlušni aparat

Pioniri Sludge smjera

Pioniri Sludge smjera

Pioniri Sludge smjera

Prije dvadeset i pet godina, u doba kad je grunge dominirao svjetskom glazbenom scenom i gazio pred sobom sve neprilagođene metalce i pankere, diskografske kuće su nastojale srušiti svjetski rekord u potpisivanju ugovora sa bandovima iz američke savezne države Washington.

Tako je u moju kolekciju upao i jedan vrlo jedinstven album, ‘Houdini’ grupe Melvins u izda­nju korporativnog Atlantic Recordsa. Neobična mješavina utjecaja, ritmova i tekstova, album je zvučao vrlo različito od tadašnje grunge ponude, prividno podsjećajući na manje popularne Nir­vanine stvari, a ustvari je zvučao kao da ste tri pankera uvaljali u obilnu količinu katrana i pustili ih da hodaju ususret orkanskoj buri opterećeni školskom torbom prosječnog prvašića – usporeno, neurotično i ultra-teško. ‘Hooch’, ‘Honey Bucket’, ‘Hag Me’ i genijalna obrada Kissove ‘Going Blind’ su odjekivali iz zvučnika, dijelom pod­sjećajući na Mudhoney, a dijelom na zvukove obližnjeg bespravnog gradili­šta.

Storija o Melvinsima je dugačka i zanimljiva, no može se sažeti u svega nekoliko činjenica: bez njih ne bi bilo Cobaina i Nirvane, bez njih ne bi bilo cijelog jednog glazbenog žanra  

Atlantic Records je jedva dočekao da istekne ugovor za tri iznimno neko­mercijalna albuma i da ih se riješi zau­vijek. A ni Melvinsima nije bilo krivo, osjećalo se da niti ne žele pripadati mainstreamu. No, Houdini nije bio ni početak (to je bio njihov peti album), a pogotovo niti kraj priče o ovom neobič­nom paru iz Montesana.

Storija o Melvinsima je dugačka i zanimljiva, no može se sažeti u svega nekoliko činjenica: bez njih ne bi bilo Cobaina i Nirvane, bez njih ne bi bilo cijelog jednog glazbenog žanra i bez njih ne bismo ovaj tjedan slušali jedan od najboljih albuma u 2018. godini. U malenom seocetu od tri tisuće sta­novnika, srednjoškolci Buzz Osborne glasom i gitarom i Dale Crover na bubnjevima su oko sebe okupili još nekoliko istomišljenika i svirali neki čudni hardcore. Kad se Kurt Cobain odselio u obližnji Aberdeen, velegrad od skoro dvadeset tisuća stanovnika, pratili su ga u potrazi za boljom gara­žom za probe i upoznali ga s Dave Gro­hlom. Nirvana je odletjela u stratosferu, povlačeći za sobom cijeli Washington. Melvinsi pak nisu nikad bili zaintere­sirani za grunge, već su eksperimenti­rali sa zvukom do te mjere da su više-manje slučajno utemeljili cijeli novi smjer metala – Sludge. Teške doom rifove u kombinaciji s ljutito-uspore­nim punk vokalima u stilu Black Flaga su kasnije usavršili južnjački bandovi Crowbar, Eyehategod i Acid Bath, no Melvinsi zauvijek ostaju poznati kao pioniri žanra.

Pioniri Sludge smjera

Od razlaza s Atlantic Records, Mel­vinsi postaju jedan od najzaposlenijih bandova u industriji, izdaju nekih par stotina albuma pod svojim imenom i još nekoliko tisuća u kolaboracijama s drugim glazbenicima. Dobro, možda pretjerujem, ali brojio sam do pede­set i odustao. Obilježeni konstantnom promenadom basista kroz band, pokri­vaju cijeli spektar žanrova, od jazza preko ambijentalne glazbe do noisea, konstantno izbjegavajući medijsku pozornost, a istovremeno uživajući u neizmjernom poštovanju cjelokupne glazbene scene.

Nakon eksperimenta s lepezom basi­sta na albumu ‘Basses Loaded’, u petak izdaju i dvobasni album ‘Pinkus Abor­tion Technician’, na kojem im se pri­družio Jeff Pinkus, dugogodišnji član legendarnih Butthole Surfersa iz nji­hove najproduktivnije faze. Ovaj novi album tako i sadrži dvije obrade BHS-a: ‘Graveyard’ i ‘Stop Moving to Florida’ koji je ustvari shizofrena kombinacija dvije obrade – pjesme ‘Stop’ James Ganga i Surferovog ‘Moving to Florida’. Uz iznimno ZZ-Topovski ‘Break Bread’, genijalnu obrada Beatlesove ‘I Want to Hold Your Hand’, meni najdraža stvar na albumu je osebujno nazvana ‘Flam­boyant Duck’, melodična balada aku­stičnog popa popraćenog bendžom.

Pioniri Sludge smjera

Ponekad kad pričam o Melvinsima, dogodi se da u minuti barem 60 puta ponovim riječ ‘genijalno’ pa stoga i ovaj novi album proglašavam genijal­nim. Možda nije album i band za svačiji ukus, ali za one koji se ne boje eksperi­mentirati sa svojom playlistom ovo je definitivna preporuka za travanj.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist