Zanimljivosti

PINCA Uskrsna tradicija čak i na poštanskoj marki

Pinca

Nekad samo sredozemno područje, a danas cijeli svijet obilježava uskrsne dane tradicionalnim kolačem – pincom. U povodu Uskrsa, najvećega kršćanskog blagdana, Hrvatska pošta će 2. travnja pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku s motivom dalmatinske pletenice.

Samo uzduž naše jadranske obale pinca se naziva na četrdesetak različitih načina. Uz pincu ili sirnicu najpoznatije je uskrsno pecivo pletenica. Ona može ostati ravna, nesavijena, a može se zaokružiti u vijenac – kao na ovogodišnjoj hrvatskoj uskrsnoj marki. U različitim inačicama u pletenicu se može utaknuti jaje – pisanica – jedno, u sredinu, ili više njih, uokolo. Zanimljivo je spomenuti kako je pletenica ponekad usputni proizvod pince: ostatak tijesta isplete se u mali vijenac i ukrasi jajetom – za djecu. A može se ukrasiti i maslinovim grančicama ili lišćem, kao na ovoj marki.

Sama pletenica motiv je koji dugo traje u ljudskoj povijesti. Podrijetlo mu je sigurno u rukovanju niti, vlati, bilo to prvo oblikovanje odjeće, urezi na keramici ili kroćenje kose. Rijetko se što kao pletenica selilo iz medija u medij, iz antičkoga mozaika u kasnoantički ili ranosrednjovjekovni pleter na kamenu, iz kamena na papir ili u tkaninu.

 

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist