Zanimljivosti

PINCA Uskrsna tradicija čak i na poštanskoj marki

Pinca

Nekad samo sredozemno područje, a danas cijeli svijet obilježava uskrsne dane tradicionalnim kolačem – pincom. U povodu Uskrsa, najvećega kršćanskog blagdana, Hrvatska pošta će 2. travnja pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku s motivom dalmatinske pletenice.

Samo uzduž naše jadranske obale pinca se naziva na četrdesetak različitih načina. Uz pincu ili sirnicu najpoznatije je uskrsno pecivo pletenica. Ona može ostati ravna, nesavijena, a može se zaokružiti u vijenac – kao na ovogodišnjoj hrvatskoj uskrsnoj marki. U različitim inačicama u pletenicu se može utaknuti jaje – pisanica – jedno, u sredinu, ili više njih, uokolo. Zanimljivo je spomenuti kako je pletenica ponekad usputni proizvod pince: ostatak tijesta isplete se u mali vijenac i ukrasi jajetom – za djecu. A može se ukrasiti i maslinovim grančicama ili lišćem, kao na ovoj marki.

Sama pletenica motiv je koji dugo traje u ljudskoj povijesti. Podrijetlo mu je sigurno u rukovanju niti, vlati, bilo to prvo oblikovanje odjeće, urezi na keramici ili kroćenje kose. Rijetko se što kao pletenica selilo iz medija u medij, iz antičkoga mozaika u kasnoantički ili ranosrednjovjekovni pleter na kamenu, iz kamena na papir ili u tkaninu.

 

Pročitajte još

[VIDEO] Po ričeti Marove none skuhajte štufani grah

Dulist

PORAST OD 14 POSTO Hrvati sve više kupuju preko Interneta

Dulist

UHVATILI SMO TRENUTAK Ljubav na Postiri

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija