Natrag
23.4.2019 10:19

facebook

twitter

google

rss

dulist

PINCA Uskrsna tradicija čak i na poštanskoj marki

1.4.2014 @ 11:36 Dulist Zanimljivosti

Podijelite:

Nekad samo sredozemno područje, a danas cijeli svijet obilježava uskrsne dane tradicionalnim kolačem – pincom. U povodu Uskrsa, najvećega kršćanskog blagdana, Hrvatska pošta će 2. travnja pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku s motivom dalmatinske pletenice.

Samo uzduž naše jadranske obale pinca se naziva na četrdesetak različitih načina. Uz pincu ili sirnicu najpoznatije je uskrsno pecivo pletenica. Ona može ostati ravna, nesavijena, a može se zaokružiti u vijenac – kao na ovogodišnjoj hrvatskoj uskrsnoj marki. U različitim inačicama u pletenicu se može utaknuti jaje – pisanica – jedno, u sredinu, ili više njih, uokolo. Zanimljivo je spomenuti kako je pletenica ponekad usputni proizvod pince: ostatak tijesta isplete se u mali vijenac i ukrasi jajetom – za djecu. A može se ukrasiti i maslinovim grančicama ili lišćem, kao na ovoj marki.

Sama pletenica motiv je koji dugo traje u ljudskoj povijesti. Podrijetlo mu je sigurno u rukovanju niti, vlati, bilo to prvo oblikovanje odjeće, urezi na keramici ili kroćenje kose. Rijetko se što kao pletenica selilo iz medija u medij, iz antičkoga mozaika u kasnoantički ili ranosrednjovjekovni pleter na kamenu, iz kamena na papir ili u tkaninu.

 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana