Politika

Pilula za dan poslije

Pilula za dan poslije

Na žalost, sinoć lokalna televizija nije prenosila „Allons Enfants“ iz gradske vijećnice. Sinoćnji glumci loše su glumili glumu.

U predvidljivim monolozima tek se ponegdje provukla neka neočekivana stilska figura poput Kristićevog poziva vijećnicima 'da se dignu na noge prilikom glasovanja i izjasne za ili protiv ovog plana tako da sutra znamo koji su to bili domaći izdajnici'. Tek letimičan pogled na poslovnik gradskog vijeća pokazuje da je ovo bila još jedna stilska figura jer takav oblik izjašnjavanja u vijeću uopće nije moguć.

Rasplet sinoćnje predstave bio je poznat mjesecima unaprijed: znalo se da će protiv usvajanja prijedloga UPU-a biti sedam ruku, kao što se znalo da će već u sljedećoj točki dnevnog reda na kojoj se odlučivalo o oslobađanju dubrovačkog Sveučilišta od plaćanja komunalnih pristojbi za studentski dom svi biti za.

Navodne dileme koje je imala Tatjana Šimac Bonačić bile su uvjerljive jednako kao i kada je saborski zastupnik Josipović pitao Milanovića smije li glasovati protiv odluke o arbitražnom sporazumu sa Slovenijom.  Josipović  je godinu dana kasnije izjavio: "Budući da je Sabor prihvatio Sporazum, jasno je da ga svi moramo poštovati.“ Ni naša vijećnica Šimac Bonačić zasigurno se neće postaviti drugačije, pitaju li je što misli o ovom projektu za koju godinu, a pogotovo pitaju li je što je o ovom projektu poduzimala dok je bila zamjenica gradonačelnika.

Možemo o projektu i njegovom učinku na Grad promišljati kako i koliko nam drago, ostaje činjenica je da je sinoćnja odluka donesena u demokratskoj proceduri. I referendum je proveden prema unaprijed poznatim pravilima i u demokratskoj proceduri. Pravila su se znala unaprijed. Protivnici projekta nezadovoljni su pokazanom pasivnošću građana (i izostankom odziva na nemale napore koje su uložili), dok su zagovaratelji projekta, logično, igrali upravo na tu, za njih vrlo jednostavnu i jeftinu kartu.

Demokracija je opasna zvijer, naročito ako ju se ne drži pod kontrolom. Pod kontrolom ju mogu držati javnost i mediji. Najbolje zajedno. "Birači su nam dali ovakvu potporu. Nikome nisu dali prevlast i na taj su nas način prisilili da se dogovorimo" kazala je  Šuica. Naravno, birači nisu rekli kakav treba biti dogovor: „dubrovački“ ili neki drugi.

„Koga smo mi to birali, zaboga…“ upitala se sinoć jedna meni draga Gospođa (namjerno s velikim G jer ona to jest), nakon što je završio prvi čin predstave te nastavila „Moraju shvatit oni koji ne izlaze na izbore, zbog njihove lijenosti imamo ovakve spodobe!“

Za razliku od nekih drugih životnih situacija, u politici nema pilula za dan poslije.

 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist