Kultura

Pijanistica Jasminka Stančul još jednom oduševila publiku Kneževa dvora

Pijanistica Jasminka Stančul još jednom oduševila publiku Kneževa dvora

Sinoćnjim koncertom koji se održao u sklopu Jesenjeg glazbenog moskara, pijanistica Jasminka Stančul ponovno je oduševila brojnu publiku okupljenu u Kneževu dvoru.

Naime, ova vrsna pijanistica već godinama početkom listopada nastupa s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i svaki put svojim virtuoznim sviranjem iznova iznenadi i izmami ovacije kod publike. Tako je bilo i na sinoćnjem koncertu kada je izvela Saint-Saënsov Koncert za klavir i orkestar br. 2 u g molu, op. 22. Koncertom je ravnao maestro Tomislav Fačini, a na programu su se našla i Mendelssohnova djela: Uvertira Hebridi (Fingalova spilja) u h molu, op. 26 te Simfonija br. 4 u A duru, op. 90 „Talijanska“.

Na temelju svog glazbenog talenta i izuzetnog pristupa glazbi L. van Beethovena, Jasminka je nagrađena prvom nagradom na međunarodnom pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču. Nastupala je s vodećim orkestrima i s uglednim dirigentima kao što su Daniele Gatti, Fabio Luisi, Nikolaj Alexeev, Semyon Bychkov, Asher Fisch i brojni drugi. Članica je Bečkog Brahms Trija s kojim redovno nastupa po cijelom svijetu. Također surađuje s Bečkim gudačkim kvartetom, ansamblom članova Bečke filharmonije te s njima nastupa u Musikvereinu i u Japanu. Od 2013. godine predava na Glazbenoj akademiji u Ljubljani.

Dubrovniku se rado vraća, a dubrovačka publika itekako voli Jasminku i njeno svira čemu svjedoči velik interes na svim njenim koncertima. U četvrtak će, sad bi smo već mogli reći tradicionalno, održati i jedan koncert komorne glazbe jer je upravo to ono u čemu osobito uživa. Nastupit će s Gudačkim kvartetom Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a na programu su Dvořákova djela: Gudački kvartet br. 12 u F duru, op. 96 „Američki“ te Klavirski kvintet u A duru, op. 81.

Ulaznice su dostupne u uredu Dubrovačkog simfonijskog orkestra (Slanica-Revelin), u Luži, u gift shopu Dubravka i u agenciji Perla Adriatica na Pločama. Ulaznice se također mogu kupiti sat vremena prije početka koncerta pred Dvorom. Za dodatne informacije zvati na 099 2211 585.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist