Kultura

Pijanist Violić i klapa Staglin u Austriji

Pijanist Violić i klapa Staglin u Austriji

Dubrovački pijanist Ivan Violić i klapa Staglin iz Slanog gostovali su u Austriji od 1. do 16. prosinca održavši tri prigodna božićna koncerta u Beču i Gradišću.

Koncerte su organizirali Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik i Hrvatska matica iseljenika  Dubrovnik u suradnji s Austrijsko–hrvatskim društvom iz Beča i Hrvatskim centrom iz Beča.  

Prema bečkim medijima, na Koncertu održanom 13. prosinca u Beču, u Svečanoj dvorani Bečkog kotarskog povjerenstva WIEDEN, pijanist Ivan Violić i klapa Staglin "osvojili s Bečane" izvevši djela klasične glazbe i klapsko pjevanje.

Koncertu u Beču prisustvovali su i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, Ministrica savjetnica, doktorica muzikoloških znanosti, Zdenka Weber i Konzul  Branimir Lončar.  

Koncerti u Gradišću, 14. i 15. prosinca, održani su  Kulturnom centru naselja Pajngrt i Kulturnom centru KUGA u Velikom Borištofu.
Koncerti su izazvali veliku pažnju te posječenost, ne samo Gradišćanskih i iseljenih Hrvata, već i Austrijanaca, ljubitelja klasične glazbe i klapskog pjevanja.

Medijiski su ih opratili ORF televizija, lokalne novinske kuće, posebno „Hrvatske novine“ iz Beča i dopisništvo inozemnog izdanja „Večernjeg lista“ iz Austrije.

Tijekom svog boravka u Austriji gostujući glazbenici, predstavnici Hrvatsko–austrijskog društva Dubrovnik i Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik, susreli su se sa predstavnicima prijateljskih društava iz Austrije koja njeguju kulturne veze između dvije države, posjetili obiteljsko gospodarstvo poznatog austrijskog vinara Mata Klikovića iz Gradišća, nedavno odlikovanog za posebne zasluge od strane Predsjednika Republike Hrvatske Iva Josipovića, te predložili nastavak započete kulturne suradnje prijateljskih društava iz Austrije i Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.  

Ivan Violić diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Pavice Gvozdić, a magistrirao na Glazbenoj akademiji u Grazu.
 

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist