Kultura

PIANO WEEK I POZNO LJETO Bogat glazbeni program i u rujnu

PIANO WEEK I POZNO LJETO Bogat glazbeni program i u rujnu

Nije bilo lako doći na današnju razinu, iz rekao bih turističkog orkestra uzdignuti se na festivalsku kvalitetu – rekao je ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat na konferenciji za medije gdje je predstavljen program glazbenog festivala ‘Dubrovnik u pozno ljeto’, kao i Orlando Piano Weeka koji mu prethodi.

Sedmom po redu Međunarodnom glazbenom festivalu Dubrovnik u pozno ljeto u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra ove godine – Orlandove, prethodit će i Orlandov glazbeni tjedan koji okuplja četiri velika imena klavira. Američki pijanisti Andrew Tyson i Evan Shinners i tajvansko-američki pijanist Steven Lin bili su prisutni na konferenciji, dok će Bugar Evgeni Bozhanov svoj nastup imati krajem tjedna.

– Ove godine kao uvertiru u ovaj festival imamo Orlando Piano Week. Posebno nas veseli da naš Dubrovački simfonijski orkestar svake godine svojim glazbenim programom obogaćuje kulturnu ponudu našeg grada. Nakon završetka Dubrovačkih ljetnih igara imamo priliku nastaviti uživati u ovim recitalima i simfonijskim koncertima koji privlače ne samo domaću publiku nego i sve naše goste koji borave u gradu – rekla je pročelnica Upravnog odjela za kulturu Ana Hilje.

O samom festivalu govorio je i šef dirigent Marc Tardue.

– Ove godine na repertoaru će biti glazba romantizma, ali istaknuo bih da je više temeljena na riječi. Možda ćete se upitati zašto to kažem. Ono što je posebno za romantizam jest što je do Beethovena, uz iznimku opera, većina instrumentalne glazbe bila temeljena na formi i plesnim pokretima. Beethoven počinje koristiti riječ, odnosno riječi i izvanglazbene ideje da bi predstavio svoje stvaralaštvo. Ovdje je već izvedena 9. simfonija ujedno prva simfonija koja sadrži riječi – naglasio je.

Andrew Tyson objasnio je tematiku iza nastupa njega i njegovih kolega, kao i što ih povezuje u glazbi.

– Zahvalan sam vratiti se u ovaj prelijepi grad. Ideja je bila okupiti tri, odnosno četiri istaknute glazbene osobnosti, baciti ih u lonac, promiješati i vidjeti kakav će konačni rezultat biti i sa zadovoljstvom mogu reći da za inauguralni Orlando Piano Week smo upravo u tome i uspjeli. Tema festivala su zrcala i mislim da, posebno u slučaju nas trojice prisutnih smo odrazi vrlo različitih pristupa glazbi i klaviru. U našem slučaju tu su i odrazi različitih pozadina. Svi smo pohađali školu Juilliard u New Yorku, ali smo svi iz nje prigrlili vrlo različite stvari – pojasnio je.

Orlando Piano Week počinje već večeras nastupom Andrewa Tysona i nastavlja se svaki dan do četvrtka 29. kolovoza kada će tjedan zaključiti Evgeni Bozhanov. Otvorenje festivala Dubrovnik u pozno ljeto na rasporedu je u petak 30. kolovoza, a festival traje do 24. rujna. Program se može naći na stranicama orkestra, a rezervacije se mogu zatražiti na broj 417 110.

Nakon konferencije Tyson i kolege izveli su skladbu kao predokus onoga što nas čeka tijekom Orlandova glazbenog tjedna, što možete pogledati u našem video zapisu.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist