Aktualno

PETODNEVNA MANIFESTACIJA Ljubitelji fizike došli su na svoje!

PETODNEVNA MANIFESTACIJA Ljubitelji fizike došli su na svoje!

U Lazaretima je danas započela petodnevna manifestacija ‘Dani fizike u Dubrovniku’ u okviru koje će se održavati radionice s pokusima iz fizike za učenike osnovnih škola pod imenom ‘Ljepota fizike, Betinim stopama’.

Vrijedi istaknuti kako je ovo Prva manifestacija ovakvog tipa u Hrvatskoj. Prisutne su pozdravili organizatorica i voditeljica projekta te ravnateljica Dubrovačkih knjižnica, Jelena Bogdanović, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, Dživo Brčić te predsjednik Udruge za promicanje prirodoslovlja ‘Prirodopolis’, Hrvoje Mesić.

Program ‘Ljepota fizike, Betinim stopama’ sastoji se od četiri simultane radionice unutar jednoga sata gdje će se u grupama od 3 – 4 učenika istovremeno raditi pokusi iz područja mehanike, topline, elektriciteta i optike na način da svaki pokus traje 15 minuta, a onda se prelazi na sljedeće na kojima će istovremeno sudjelovati od 20-50 djece ovisno o razrednim odjeljenjima pojedinih škola. Hrvoje Mesić iz Udruge ‘Prirodopolis’ i studenti fizike s PMF-a osnovnoškolcima će pokazati brojne ‘čarolije’ utemeljene na nekim od osnovnih zakona fizike, a djeca će sama, pod njihovim nadzorom, izvoditi konkretne pokuse i eksperimente.

U programu ‘Ljepota fizike, Betinim stopama’ sudjelovat će učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola „Ivan Gundulić, „Lapad“, „Marin Držić“, „Marin Getaldić“, „Mokošica“, Župa Dubrovačka“ i „Antun Masle“, a prijavila se i Pomorska škola. Uključeno je tako čak 1300 učenika.

Manifestaciju organiziraju Dubrovačke knjižnice u suradnji s Udrugom za promicanje prirodoslovlja ‘Prirodopolis’ iz Zagreba te Institutom za fiziku, a uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine i Zaklade Caboga Stiftung. Program je dijelom posvećen i znamenitom dubrovačkom matematičaru, fizičaru i geodetu Marinu Getaldiću povodom obilježavanja 450. obljetnice njegova rođenja.

Pročitajte još

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist