Aktualno

PETODNEVNA MANIFESTACIJA Ljubitelji fizike došli su na svoje!

U Lazaretima je danas započela petodnevna manifestacija ‘Dani fizike u Dubrovniku’ u okviru koje će se održavati radionice s pokusima iz fizike za učenike osnovnih škola pod imenom ‘Ljepota fizike, Betinim stopama’.

Vrijedi istaknuti kako je ovo Prva manifestacija ovakvog tipa u Hrvatskoj. Prisutne su pozdravili organizatorica i voditeljica projekta te ravnateljica Dubrovačkih knjižnica, Jelena Bogdanović, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, Dživo Brčić te predsjednik Udruge za promicanje prirodoslovlja ‘Prirodopolis’, Hrvoje Mesić.

Program ‘Ljepota fizike, Betinim stopama’ sastoji se od četiri simultane radionice unutar jednoga sata gdje će se u grupama od 3 – 4 učenika istovremeno raditi pokusi iz područja mehanike, topline, elektriciteta i optike na način da svaki pokus traje 15 minuta, a onda se prelazi na sljedeće na kojima će istovremeno sudjelovati od 20-50 djece ovisno o razrednim odjeljenjima pojedinih škola. Hrvoje Mesić iz Udruge ‘Prirodopolis’ i studenti fizike s PMF-a osnovnoškolcima će pokazati brojne ‘čarolije’ utemeljene na nekim od osnovnih zakona fizike, a djeca će sama, pod njihovim nadzorom, izvoditi konkretne pokuse i eksperimente.

U programu ‘Ljepota fizike, Betinim stopama’ sudjelovat će učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola „Ivan Gundulić, „Lapad“, „Marin Držić“, „Marin Getaldić“, „Mokošica“, Župa Dubrovačka“ i „Antun Masle“, a prijavila se i Pomorska škola. Uključeno je tako čak 1300 učenika.

Manifestaciju organiziraju Dubrovačke knjižnice u suradnji s Udrugom za promicanje prirodoslovlja ‘Prirodopolis’ iz Zagreba te Institutom za fiziku, a uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine i Zaklade Caboga Stiftung. Program je dijelom posvećen i znamenitom dubrovačkom matematičaru, fizičaru i geodetu Marinu Getaldiću povodom obilježavanja 450. obljetnice njegova rođenja.

Pročitajte još

MIROSLAV ŠKORO ZA DULIST Otkad sam objavio kandidaturu, vade mi utrobu na stol

Maria Prkut

ZBOG RADOVA ‘Šestica’ mijenja smjer, evo kuda će prometovati

Dulist

DONOSIMO POPIS Oni su dobili zimske kućice!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija