Zanimljivosti

PETO IZDANJE MOTIONA ‘Ova radionica bit će najbolja dosad’

PETO IZDANJE MOTIONA 'Ova radionica bit će najbolja dosad'

Započelo je i peto izdanje radionice Motion, posvećeno glumi i govorništvu.

Radionicu organizira udruga Motion u razdoblju od 15. do 20. listopada 2019. na Sveučilištu u Dubrovniku, u suradnji s Odjelom za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku.

-Jako nam je drago da ove godine naša radionica ide, prvi put, paralelno s Dubrovnik film festivalom, sjajnom inicijativom za mlade filmaše koja se odvija zahvaljujući Đivi Galov, Miru Bronziću i ostatak ekipe. Uvijek me veseli kad nam se ukrste putovi i vjerujem da će, zahvaljujući zajedničkim snagama, ova radionica biti najbolja dosada! – rekla je organizatorica radionice Barbara Vekarić.

Predavači 5. radionice Motion su glumice Angela Bulum i Gordana Džepina, fonetičarka Monika Dražinić te dizajner zvuka Nikola Janković.

Angela drži grupu “Gluma i scenski nastup”, posvećenu govoru, pokretu i glumačkoj igri. Na pitanje što će se raditi na toj grupi, Angela je izjavila: “Da bismo usavršili govor, učimo kako proširiti zvukovnu sposobnost glasa i obraćamo pozornost na stav, držanje, geste, način govora, jačinu glasa i logičnost. Osvještavamo pravilno i nepravilno disanje. Kroz vježbe povjerenja, učimo o međusobnom povezivanju i stvaranju pozitivnog okruženja, a kroz vježbe “izlaženja iz kalupa”, radimo na razvijanju mašte i povećanju kreativnosti. Da bismo usavršili pokret, radimo na otklanjanju mišićnih tenzija i treme te oslobađanju energija i povećanju koncentracije. Kroz vježbe predmetne i bespredmetne radnje, povećavamo fleksibilnost, opuštenost i kreativnost što može pomoći polaznicima u javnom nastupu, školskim obavezama ili poslu.”

Monika Dražinić uči polaznike javnom nastupu i govorništvu. Na pitanje što će se obrađivati na njezinim satovima, Monika je odgovorila:

‘Što govorimo i kako govorimo odaje puno informacija o nama. Zato je ključno vježbati svoj govorni aparat i ovladati tehnikama koje nam omogućuju da se izrazimo jasno, argumentirano i bez suvišnih riječi. Obratit ćemo pozornost i na neverbalnu komunikaciju i metode koje pomažu nositi se sa strahom od javnog nastupa, a polaznici će tijekom interaktivnih satova naučiti kako sastaviti govor i dobiti zadatak održati ga pred publikom prilikom čega će nastojati implementirati stečene vještine.’

Gordana drži grupu “Gluma pred kamerama”, u kojoj polaznici, snimajući kratke filmske vježbe uče kako prilagoditi govor i pokret mediju filma, osvještavamo interakciju pred kamerom, te promatramo način na koji izvedba jedne osobe utječe na izvedbu drugoga. Cilj je pomoći polaznicima da se opuste i osjećaju ugodno pred kamerom te osvijeste i nauče kontrolirati svoje geste i grimase. Polaznici će dobiti zadatak montirati snimljeni materijal te ćemo na kraju radionice zajedno analizirati snimljene uratke.

Beogradski dizajner zvuka Nikola Janković drži predavanje “Glumac i zvuk” (ili – Bako, zašto imaš tako velike uši?)

Predavanja “Glumac i zvuk (ili – Bako, zašto imaš tako velike uši?” naučit će polaznike kako malo drugačije slušati film, bolje prezentirati svoje ideje i aktivnije slušati prijatelje. Bit će prezentirani standardni izazovi vezani uz prirodu zvuka, koja je možda  tajnovita, ali nije nedokučiva. Predavanje je namijenjeno svim entuzijastima koji se na bilo koji način bave filmom, muzikom, digitalnim umjetnostima i javnim nastupom.

Radionica je besplatna za srednjoškolce i studente Sveučilišta u Dubrovnik, a program podržavaju Grad Dubrovnik i Hrvatski audiovizualni centar.

fotograf: Martin Šeperić

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist