Aktualno

PETICIJA ZA LEGALIZACIJU ‘Ne dilamo ulje konoplje, već želimo sebi olakšati život’

PETICIJA ZA LEGALIZACIJU 'Ne dilamo ulje konoplje, već želimo sebi olakšati život'

Udruga oboljelih od multiple skleroze u subotu u 15 sati ispred Ljekarne Male braće organizira peticiju za legalizaciju konoplje u medicinske svrhe, a razloge za tu akciju iznijeli su na konferenciji za medije u srijedu popodne.

Jedan od najstarijih osoba s multiplom sklerozom u udruzi, 76-godišnji Nikola Vidić, s 27 godina je obolio od te neizlječive bolesti.

-Podržavam legalizaciju korištenje konoplje u medicinske svrhe jer imam veliko iskustvo. Od 1978. godine sam po raznim liječenjima. Korisnici konoplje govore nam da je to pozitivno jer vas pokrene, daje vam novi ‘input’, volju da umjesto 2-3 skalina napravite 30. Opusti vam mišiće, lakše se obučete, imate bolju koncentraciju. Čovjek je najraspoloženiji kad se dobro naspava jer je koristio ulje od konoplje. Jednostavno osjetite da ste odmorniji i da možete ići u nove pobjede. Svaki dan, svaki trenutak, svaki pomak milimetar naprijed je pozitivan za nas – istaknuo je Vidić.

Jedna od najmlađih članica udruge Doris Jakić multiplu sklerozu ima godinu dana.
-Odmah sam počela koristiti ulje konoplje, što mi pomaže u svemu. Ipak, još uvijek nisam dobila pravo na lijek, a da ne govorim kakvi su to lijekovi. Odlučila sam se sama liječiti. Pozivam sve da podrže nas koji smo bolesni. Nikad ne znate, može se dogoditi i vama – rekla je Jakić, koja ulje s preko 90 posto THC-a plaća 1500 kuna za mjeru koju koristi šest mjeseci, ali ističe kako mjere ovise o stupnju razvoja bolesti.

-Meni je neurologinja propisala iz apoteke triput po deset kapi dnevno. Kad sam to zbrojio, mjesečno bi mi trošak bio preko 2000 kuna, a imam mirovinu 1800 kuna. Morao bih kredit uzeti – nadovezao se Nikola Vidić, a za najteže slučajeve oboljelih u invalidskim kolicima trošak može prijeći deset tisuća kuna.

Antonio Matešić boluje od MS-a od 2013. godine, a uz lijekove ulje konoplje koristi već dvije godine.
-Po naravi sam uvijek nasmijan i dobar, a osjetio sam da mi ulje pomaže u onom što je svima bitno, a to je san. Ne prekida mi se san zbog čestog mokrenja i drugih razloga. Reguliram san u komadu od barem šest sati. Osim toga, sad više nemam trnce koje sam prije imao, a olakšava mi i hodanje. Zalažem se za legalizaciju korištenja konoplje u medicinske svrhe – istaknuo je Matešić.

Napomenuo je kako je cijena ulja u ljekarnama preskupa i nedostupna normalnim građanima.
-Apeliram da se cijena smanji kako bi svatko tko je bolestan to sebi mogao priuštiti. Država se treba pokrenuti i na najjednostavniji način pomoći oboljelima. Dokazano je da pomaže, zašto se onda ne bi omogućilo? – mišljenja je Matešić.

Edita Štimac već petnaestak godina boluje od MS-a.
-Osim što ulje konoplje u medicinske svrhe treba legalizirati, cijena mora biti pristupačna oboljelim umirovljenicima i sugrađanima slabijeg financijskog stanja. Molim ‘ekipu’ koja nas vode da povede o tome računa jer je mi dokazujemo da nam pomaže da vodimo normalan život kao svi ostali. Ne želimo ulje nabavljati na crnom tržištu i tako se obilježavati na policiji. Želimo da bude legalizirano, da nas imaju u evidenciji, ali da se zna da uzimamo slobodno i da cijena bude prihvatljiva – smatra Štimac.

Nada Lonac, majka osobe oboljele od multiple skleroze izjavila je kako ‘nije lako majkama koje nisu oboljele, ali jesu njihova djeca’.
-MS je bolest za cijelu obitelj. Podržavam akciju legalizacije konoplje u medicinske svrhe jer sam čula puno pozitivnih stvari. Da to pomaže oboljelima, puno im je lakše, odgađa se pogoršanje bolesti prema invaliditetu – smatra Lonac.

Alen Redžović volonter je u udruzi već petnaest godina.
-Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu. Kad klasična medicina tek donekle pomaže, ljudi trebaju još više pomoći. Nije humano uskratiti tako nešto. Trebamo učiniti sve da konoplja postane što dostupnija oboljelima na kakav god način. Pozivam sve koji odlučuju, ali i građane, da se upoznaju s oboljelima od MS-a, vide koji su im problemi pa neka onda odluče treba li im pomoći na ovaj prirodni način – istaknuo je Redžović.

Predsjednica Udruge multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije Danica Arar rekla je kako je kroz razgovor s članovima shvatila da skoro njih 80 posto koristi ulje od konoplje.
-Koriste ga da im bude lakše. Ne ‘dilaju’, ne prodaju, ne trguju. Samo gledaju da im bude lakše. Ništa drugo. Lakše kretanje u više koraka i lakše oblačenje, manje trnca, mokrenja i nervoze, više spavanja. Ne tražimo protuzakonito sredstvo za uživanje, već hoćemo legalno. Mi smo sasvim normalni ljudi, tražimo samo što nam je potrebno. Ne treba nam da budemo ‘high life’, već samo da nam bude lakše – istaknula je Arar.

Pročitajte još

NE DAJTE DA BUDE VAŠA 83 posto građevinskih tvrtki propada

Dulist

POČELA SEZONA KAMPERA Luksuzan, a besplatan smještaj

Dulist

S DuListom pratite sjednicu Gradskog vijeća, odlučuje se o gradnji Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist