Kultura

Petak za performans ‘Nestajanje’ u Art radionici Lazareti

Obilazak Lazareta i klizališta u Dubrovniku IvoJosipović

Autori Žarka Radoja i Mario Cvjetković stvaraju rad koji se bavi temom gubitka identiteta kako pojedinca tako i kolektiva uslijed preseljenja.

Performans, nazvan ‘Nestajanje’, predstavit će se publici ovog petka u 20 sati u ARL Dubrovnik, a evo što su o njemu zapisali na Facebook eventu:

Neovisno čime su uvjetovane migracije, akteri istih skoro nesvjesno ostaju bez identiteta, a u novoj okolini ga nikad u potpunosti ne uspiju pronaći.

Propitivanjem teme identiteta autori skreću pažnju na problematiku istog onda kad se vezuje na fizičko mjesto i koji je u biti nedohvatljiv ukoliko pojedinac identitet ne stvori i ne nosi u sebi.

Elementi koji čine rad su osobni predmeti koji pripadaju ženi koja je provela svoj život u Dubrovniku doselivši se u njega na početku svog odraslog života; bijeli lincul te izgovorene rečenice migranata koji su se našli u Beogradu na putu ka Europi.

Svojim performativnim činom autori pokušavaju transcendirati sudbinu pojedinca u sudbinu kolektiva. Sudbina pojedinca, žene koja se nakon šezdeset godina provedenih u Dubrovniku, pri kraju života sjeća svojih prvih godina, u razgovoru koristi materinski jezik…, povezana je sa sudbinom migranata, izbjegličkom situacijom u Europi koja je polako iščeznula iz medijskog prostora…

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist