Kultura

PETA OBLJETNICA Čeka nas još bogatiji Midsummer Scene Festival!

PETA OBLJETNICA Čeka nas još bogatiji Midsummer Scene Festival!

Press konferencija za jubilarni 5. Midsummer Scene Festival koji nas od ove srijede, 20. lipnja do 4. srpnja očekuje na dubrovačkom Lovrjencu, održala se u ponedjeljak u Sponzi.

Od samog početka Turistička zajednica i Grad Dubrovnik prihvatili su ovaj projekt i vjerovali u njega, kako ističe izvršna producentica festivala Darija Mikulandra.

Romana Vlašić, direktorica TZ Grada Dubrovnika istaknula je kako ovo projekt koji ‘ispunjava svoju primarnu svrhu koja omogućuje posjetiteljima s govornih područja kao što je Velika Britanija, da na svom jeziku mogu pratiti kulturne programe u Dubrovniku’.

– Ovaj festival također povezuje umjetnike. Tako imamo brojna gostovanja drugih teatara, ali isto tako povezuje kulturne ustanove i institucije. Istaknula bih među ostalim Doma Marina Držića koji je imao istaknutu i kvalitetnu ulogu povezivanja Držića i Shakespearea – rekla je Vlašić.

No, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić iskazala je nezadovoljstvo preklapanjem više kulturnih programa u večeri početka ovog festivala.

– To je preklapanje s događajem u okviru festivala Sentimento. Apeliram i molim sve one koji planiraju kulturna događaja za 2019. godinu da sjednu za stol i zajednički naprave raspored. Nažalost ove godine nismo mogli bilo što mijenjati, ali mislim kako je dovoljno vremena ispred nas kako se to ne bi ponovilo. Kao što sam rekla na predstavljanju Kalendara događanja, sve su to projekti koje financira Grad Dubrovnik i sasvim sigurno ćete svi vi u budućim ugovorima imati klauzulu u kojoj se neće moći financirati nešto što se preklapa – zaključila je zamjenica.

Kad je riječ o dovođenju Festivala i predstava u život, veliku kreativnu ulogu ima producent Filip Krenus, ‘desna ruka u Londonu’. Vrijedi istaknuti kako je upravo Kremus zaslužan za prvi cjeloviti prijevod Dunda Maroja na engleski jezik, što je dodatno ojačalo prijateljstvo s Domom Marina Držića u čijoj je izdavačkoj nakladi i nastao. Krenus je istaknuo kako je ovaj program ‘najbogatiji do sada’.

– Ponosni smo ne samo što imamo reprizu prošlogodišnje predstave San Ivanjske noći, već i što će Festival ugostiti i poljsku predstavu ‘H(2)O’ te nagrađenu monodramu ‘Henrik V. – Čovjek i vladar’ u režiji Filipa Parra – istaknuo je Krenus, a riječ je prepustio redateljici predstave San vanjske noći Heleni Tennison.

– Drago nam je što smo se ponovno vratili u ovaj predivan grad. Istaknut ću kako smo uveli promjene u predstavi za razliku od prošle godine, posebno po pitanju vila. Isto tako, nastupit će i dvije nove glumice – rekla je redateljica. Vrijedi istaknuti kako će predstava San ivanjske noći biti izvedena i na – Bermudama. Izvršna producentica festivala Darija Mikulandra naglasila je kako je ovo dokaz da se radi prava stvar te kako je ovaj festival prepoznatu u svijetu.

Za ovu petu obljetnicu, Dubrovački simfonijski orkestar posebno se pripremio i to bogatim programom. Damir Milat, ravnatelj Orkestra istaknuo je kako će izdvoditi djela koja su rijetko prisutna, a također su i zahtjevna. Rekao je kako će publika zasigurno biti oduševljenja, a kao posebnog gosta je istaknuo Đanija Stipaničeva.

Kao što smo već spomenuli, Dom Marina Držića održava prijateljstvo s ovim festivalom, ali i prijateljstvo Držića i Shakesperea. Ravnatelj Nikša Matić čestitao je na značajnoj obljetnici festivala koji je dokazao, kako kaže, svoju kvalitetu i ima svijetlu budućnost.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist