AktualnoUrednički izbor

‘PET DO STO’ Knjiga koju će htjeti svaki Dubrovčanin

'PET DO STO' Knjiga koju će htjeti svaki Dubrovčanin

Dugoočekivana prva knjiga o Vaterpolskom klubu Jug ‘Pet do sto’ autora Željana Konsua prije predstavljanja polučila je ogroman interes u javnosti, a mi smo je prvi prelistali.

Prvi put u povijesti, na 560. stranica uspjelo se sažeti 95. godina postojanja najtrofejnijeg dubrovačkog sportskog kolektiva. Osim što prati slijed natjecanja i događanja, donosi i dosad nikad objavljene fotografije iz privatne kolekcije. Bili navijač ili ne, čitanjem ćete se osjetiti dijelom ove knjige koja predstavlja riznicu sportskih sjećanja.

‘Pet do sto’ kapitalno je djelo stvarano gotovo dvije godine, a sadrži sve uspješne trenutke kluba, ali i razgovore s jugašima koji su nastupali u vrijeme legendarnog Porta, Hrvojem Kačićem, Davorom Pokovićem, Perom Katušićem, Pavom Dabrovićem i Lukšom Pekom te Željkom Vukčevićem, najstarijim kapetanom koji je započeo s igranjem u Gružu. Svoja sjećanja je iznio i najstariji živući Jugov predsjednik Boro Kosović, rekorder po vremenu provedenom na toj funkciji – dvanaest godina.

Promocija knjige održat će se u petak, 31. svibnja u dubrovačkom hotelu Valamar Lacroma s početkom u 20 sati

U knjizi su predstavljeni svi živući osvajači Olimpijskih medalja (a koji nisu više aktivni igrači): Hrvoje Kačić, Luko Vezilić, Boško Lozica, Goran Sukno, Veselin Đuho, Božo Vuletić, Ognjen Kržić, Maro Balić, Miho Bošković i Frano Vićan.

Za svaki vaterpolski klub najveći uspjeh je osvajanje Lige prvaka, a Jug ju je osvojio četiri puta. Stoga su zasluženo istaknuti kapetani: Đuro Savinović, Elvis Fatović te još uvijek aktivni igrač Marko Bijač, kao i treneri momčadi u vrijeme osvajanja ovog značajnog uspjeha: pok. Trifko Banđur, Veselin Đuho, Emil Nikolić i Vjekoslav Kobešćak.

Kao glavni urednik, Konsuo je uzeo za pravo napraviti jedan izuzetak. Kad je pregledao tko neće biti posebno predstavljen, odlučio je mali prostor u knjizi dati Mili Smodlaki zbog njegovog iznimnog doprinosa u osvajanju Lige prvaka. Smodlaka, iako nije iz Dubrovnika, vrlo brzo postao je dio jugaške obitelji. Ionako je svima znano kako je najvažnija napadačka akcija u godinama njegovog aktivnog igranja imala kodno ime ‘dodaj Mili’. Prisjetio se kroz tekst trenutaka koji će kod čitatelja zasigurno izazvati brojne emocije.

Također, imao je potrebu istaknuti neke igrače poput Antonija Milata, Alena Boškovića, Gorana Volarevića i Frana Karača koji su dali značajan doprinos u osvajanju Lige prvaka (a nisu bili kapetani), a bili su reprezentativci koji nisu osvojili olimpijsku medalju.

Nisu zaboravljeni ni kondicijski treneri koji su kroz povijest bili važna karika u radu kluba. Prvi kondicijski trener bio je Darko Pervan davne 1937. godine. Milivoj Petković je bio pomoćni trener na Olimpijskim igrama  u Moskvi. Marko Margaritoni, liječnik koji je uz klub zadnjih tridesetak godina, u svome tekstu donosi malu povijest dubrovačke medicine i dvadesetog stoljeća.

'PET DO STO' Knjiga koju će htjeti svaki DubrovčaninŽeljan Konsuo

Iznimno je sretan jer su se u knjizi našli razgovori s legendarnim Jugovim plivačicama Hildom Zeier Režić i Mirjanom Šegrt koje su u šezdesetim godinama prošlog stoljeća odabrane za najbolje sportašice tadašnje države.

Promocija knjige održat će se u petak 31. svibnja u dubrovačkom hotelu Valamar Lacroma s početkom u 20 sati. Iz VK Jug CO ističu da će se samo na dan promocije knjiga prodavati po prigodnoj cijeni od 200 kuna. Sigurni smo kako će brojne dubrovačke obitelji na svojim policama htjeti imati ovo vrijedno djelo.

Željan Konsuo vezan je uz Juga više od dva desetljeća. Bio je predsjednik od 1998. do 2003. Od tada je dopredsjednik kluba, a trenutno je i dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, član Nacionalnog vijeća za sport i član Izvršnog odbora HOO-a. Kako i sam kaže, Jug je za njega stil života pa nije čudno što je baš on uspio što su mnogi prije njega pokušavali – napraviti i objaviti knjigu o povijesti Vaterpolskog kluba Jug.

Više o svemu što nam je nedavno rekao Konsuo pročitajte ovdje.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist